Нова американска офанзива във Фалуджа

Американските войски втора поредна нощ бомбардираха град Фалуджа, който е база на съпротивата срещу коалицията, предаде ББС.

Американски военни казват, че са били извършени прецизни атаки по сграда, в която се срещат бунтовници. Според тях вторичните експлозии показват, че сградата е била използвана като склад на експлозиви и муниции.

Лекари във Фалуджа твърдят, че са убити най-малко седем души. Сред жертвите има деца, жени и възрастни хора.

Часове по-късно, иракските бунтовници взривиха две коли бомби пред комплекс на иракската Национална гвардия. Ранени са американски и иракски войници, съобщи Асошиейтед прес.

Блеър призова да "не се създават лъжливи надежди" за освобождаването на британския заложник в Ирак

Британският премиер Тони Блеър призова да "не се създават лъжливи надежди" за освобождаването на британския заложник в Ирак в интервю за ББС. По думите на Блеър, правителството на Великобритания прави всичко възможно за освобождаването на 62-годишния Кенет Бигли, който беше отвлечен преди десет дни в Ирак.

още

Според анонимен американски военен бунтовниците са се опитали да влязат с колите в базата на Националната гвардия в Харма, градче недалеч от размирната Фалуджа. Не е ясно колко са пострадалите в самоубийствения атентат.

Междувременно АФП предаде, че десет души са убити и 26 ранени при нападение срещу колона от цистерни, превозващи гориво, в иракския град Латифия, разположен на 40 км южно от Багдад.

От болницата в град Хила, който се намира на 100 км южно от Багдад, съобщават за 4 убити и 23 ранени в резултат на нападението в Латифия.

В болницата в град Искандария, на 50 км южно от Багдад, има шестима убити и трима ранени от същия инцидент.

Лейтенант Мохамед Масуди от полицията в Искандария съобщи, че въоръжени лица са открили огън срещу колона от пет цистерни, които са били охранявани от войници от Националната гвардия. При атаката са унищожени три автомобила на охраната.

Представители на силите за сигурност уточниха, че при нападението се е разразила истинска битка между въоръжените бунтовници и войниците от Националната гвардия. Сред убитите и ранените има представители и на двете страни, както и шофьори на цистерните с гориво.

По-рано в Багдад бе извършено ракетно нападение в центъра на града. Според свидетели е убит един човек и са ранени няколко.

В същото време делегацията на Британския мюсюлмански съвет, която лобира за освобождаването на британския заложник Кенет Бигли, започна разговори с иракски представители в Багдад.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: