Нова антиромска кампания след гаврата на млади цигани с портрети на велики българи

Нова антиромска кампания след гаврата на млади цигани с портрети на велики българи

Социалните мрежи са впрегнати в нова антиромска кампания, а националистически лидери организират шествия и атакуват властите заради разпространената в интернет снимка, на която трима гимназисти от ромски произход позират непристойно с портретите на Васил Левски, цар Симеон I и княз Борис I.

Тримата участ в Професионалната гимназия по транспорт в Добрич, съобщи в неделя зам.-председателят на ВМРО Костадин Костадинов, който е и общински съветник във Варна.

По негова информация портретите от снимката са сравнително нови. Такива са били раздадени преди 2-3 години на училища в цялата страна.

В неделя вечерта ВМРО организира Марш срещу безнаказаната циганска престъпност в София.

Междувременно едно от момчетата, 17-годишният Севдин Валентинов, заяви пред бТВ, че се извинява на цяла България.

Той твърди, че дори не знае кои са историческите личности, с които са в кадър. Снимката направили на автоматичен режим с мобилен телефон преди началото на час по история, а в кабинета нямало други хора. Севдин не знае и как снимката е достигнала до интернет.

Младежът от село Крушари говори трудно български език. Той в един клас – единадесети, заедно с другите две момчета от снимката, които са от Добрич.

За случая е информиран началникът на регионалния инспекторат, който в понеделник ще посети училището, а директорът е обещал да поиска среща с тримата роми и родителите им.

Само за ден групата във Фейсбук, озаглавена "Затвор за ромите, които се изгавриха с България”, събра над 2000 членове. Там бяха публикувани имената на две от момчетата и телефонният номер на единия, както и адрес, на който може да бъде намерен друг от младежите.

В социалната мрежа хората недоволстват, че властите все още не са се намесили по случая. Затова организират и "Протест срещу безхаберието на държавата към гаврата на малцинствата към националните ни символи и герои” на 27 октомври от 14.00 часа пред Народното събрание.

Представители на ВМРО смятат лично да отидат в добричката гимназия.

Още утре ще посетим гимназията, за да изясним причината за гаврата, която тримата са си позволили, съобщи Костадинов в неделя пред Дарик радио, като уточни, че от ВМРО ще продължат да искат да се вземат мерки за справедливо наказание.

Преди ден партията изпрати писмо до министъра на образованието Сергей Игнатов, в което се настоява за спешна информация как и защо е позволена случката. ВМРО искат и незабавна проверка и информация от вътрешния министър за предприетите действия. Според партията подобни сцени са резултат от бездействието на държавата и от общото чувство за безнаказаност, обхванало циганската общност у нас.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров съобщи, че са сезирали главния прокурор.

"Това е пореден случай на гавра с български национални светини. В случая това са портрети на български държавници на свети цар Борис покръстител, на Апостола Васил Левски, затова сега се обръщаме към прокуратурата, сезирахме я, да се намесят. Това е хулиганство. Тези, не знам как да ги нарека, тези изроди трябва да бъдат задържани, арестувани и да бъдат съдени за хулиганство", каза Сидеров в неделя, цитиран от БНР. 

Отказът на съветниците от ДПС генерал Васил Делов да бъде избран за почетен граждани, според Волен Сидеров показва, че за тях Кърджали не е български град. 

Кърджали вече е отделена територия от България. Отдавна тече процес. Аз когато го обяснявах от години, за мене говореха как искам да всявам напрежение. Освобождението на града, местните общински съветници от ДПС не искат да го отбележат, значи, че те не го считат за български град вече. Това е резултат на политиката на няколко правителства, включително и сегашното, което се заиграва с ислямистите и което смята, че така ще привлече гласове на мюсюлмани, а ГЕРБ за съжаление не виждам да водят адекватна политика.

Споделяне

Още от България