Нова бежанска вълна залива Турция

Нова бежанска вълна залива Турция

Нова бежанска вълна се е струпала край турско-сирийската граница и ситуацията заплашва да се превърне в хуманитарна катастрофа. През последните дни на турската граница са пристигнали около 15 хиляди души, съобщи турският премиер Ахмед Давутоглу, но според източници от ООН бежанците от последните дни са двойно повече, около 30 хиляди души.

Давутоглу посочи, че сирийците  са избягали от северния град Алепо, където правителствените сили на Башар Асад започнаха мащабна офанзива с подкрепата на руските самолети. Проправителствените сирийски сили са обкръжили напълно местност северно от Алепо, като по този начин са пресекли основната пътна артерия от града към Турция.

Турското правителство прогнозира, че от региона на Алепо ще пристигнат общо около 70 хил. бежанци.

Турската ислямистка благотворителна фондация "Човешки права и свободи" съобщи, че изгражда нов бежански лагер в Сирия близо до границата с Турция, където се планира да бъдат настанявани бежанците, а не на турска територия.

Турция определено се задъхва под бремето на сирийските бежанци, чийто брой е достигнал 2 млн.700 х.души, посочи вчера президентът Реджеп Таип Ердоган.

ЕС ще отпусне на Турция 3 млрд.евро  финансова помощ, срещу ангажимента Анкара да осигури намаляване на бежанския поток към Европа.Предвижда се приносът на България да е в размер на 5,9 млн. евро.

Германският канцлер Ангела Меркел пристига в понеделник в Турция за разговори по мигрантската криза.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани