Нова блокада пред търгове за газовата връзка с Гърция

Към жалещите поръчките винарна и имотна фирма се присъедини и строителна

Нова блокада пред търгове за газовата връзка с Гърция

Поръчката за избор на инженер-консултант на строежа на газовата връзка с Гърция отново е прекратена, след като обжалващите я първия път винарна и имотна фирма не се отказват да я атакуват пред Комисията за защита на конкуренцията. Спрян е и търгът за доставка на тръби за изграждането на трасето от Стара Загора през Хасково до Комотини – заради жалба на строителна фирма, става ясно от заведените в антимонополния орган искове.

По първата процедура е иницииран процес, а по втората – жалбата е оставена без движение, но и в двата случая показателното е, че фирми, които нямат нищо общо с газовия бизнес, блокират напредъка по строежа на тръбата, на която се разчита да разнообрази газовите доставки в България след 2020 г. и по нея да се внася договореният 1 млрд. куб. м азерски газ за нуждите на "Булгаргаз".

След като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отказа да образува производство по първите претенции на винарната "Вини България" и имотната фирма "Некст Инвест" и на 18 януари поръчката за инженер-консултант на стойност 8.450 млн. евро без ДДС бе възобновена, на 23 януари двете фирми отново са внесли жалби. Те отново са недоволни от разяснения на възложителя на поръчката – проектната българо-гръцко-италианска компания за реализацията и експлоатацията на интерконектора "Ай Си Джи Би". От статута на исковете през КЗК става ясно, че е иницииран процес.

Спрян, заради внесена на 31 януари жалба, се оказва и търгът за доставка на тръби за газопровода на стойност 60 млн. евро без ДДС. Този път претенции към процедурата има фирмата "Феникс Инженеринг Груп" ЕООД, която се занимава със строителна дейност, саниране, ВиК и други. Сред поръчките ѝ са такива за ремонт на читалище в борованското село Малорад, за ремонт на пътища в община Лъки, била е партньор на "Трейс" при ремонт на пътища в община Чепеларе и др. Фирмата е с регистриран капитал от 10 лв. и за 2016 г. отчита загуба от 71 хил. лв. от дейност. Тя внася иска си ден преди изтичането на срока на подаване на заявления за участие в първата фаза на търга - подбора за допускане до конкурса, за да се провери дали потенциалните кандидати отговарят на предварителните изисквания. "Феникс Инженеринг Груп" също като двете от другата поръчка, е недоволна от дадени три разяснения по поръчката от страна на възложителя

Това развитие на нещата около търговете за газовата връзка с Гърция поставя под въпрос намеренията на правителството всички планирани пет обществени поръчки за реализацията на интерконектора да приключат в следващите месеци, за да може в края на българското европредседателство – на 28 юни, да се направи първа копка на строежа на тръбата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес