Нова британска спецслужба ще внедрява агенти в ислямистки групировки

Новата специална служба, която възнамерява да създаде правителството на Великобритания, ще има за цел да внедрява свои агенти в ислямски групировки и да превербува бойци от тези групи. Тя ще бъде формирана от служители, които в последните 20 години провеждат операции против терористичните организации в северна Ирландия, съобщи вестник Телеграф.

Броят на служители на новото подразделение ще бъде около 600 души, те ще работят съвместно с разузнавателни структури от други държави, в това число с ЦРУ и с израелската Мосад. Предвижда се да бъдат наемани на работа предимно хора, произхождащи от Близкия Изток и Средиземноморието, мюсюлмани и представители на етническите малцинства.

Същевременно британският вътрешен министър обяви пускането на брошура, която да съветва хората какво да правят в случай на терористична атаки и при други извънредни ситуации като наводнения и пожари.

Дейвид Блънкет каза, че не може да гарантира 100%, че британците няма да бъдат атакувани от терористи, но службите за сигурност се опитват да предотвратят подобни събития.

Министърът предупреди хората да не се паникьосват, но заяви пред Би Би Си, че те трябва да бъдат подготвени.

Терористичната заплаха е реална, но не бива да се преувеличава, каза той.

Споделяне

Още от Свят