Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Нова детска болница – сега или след 10 години

0 коментара
Нова детска болница – сега или след 10 години

За да говорим за истинско детско здравеопазване, екип инженери и архитекти от ДЗЗД Обединене "Детско здраве" работят върху проекти, които отговарят на най - добрите световни практики.

Създадени са два варианта за нова детска болница, които предвиждат събаряне на недовършената от 1979 г. конструкция за национална педиатрия и изграждане на нова модерна сграда. Те са изработени от архитектите в Консорциума "Детско здраве", в което участват компании с голям опит в проектирането и строежа на болници у нас и в чужбина. Имената на архитектите и строителните инженери в "Детско здраве" стоят зад емблематични решения и сгради в българското здравеопазване като болниците "Токуда", "Света Екатерина", "Уни Хоспитал" в Панагюрище, новият лъчетерапевтичен блок на Онкологията в столицата и др.

Обединението спечели през 2019 г. обществената поръчка за проектирането и изграждането на Националната детска болница – т.нар. инженеринг, който е световен стандарт при специфични проекти като лечебни заведения, защото отговорността на архитектите и строителите е споделена гарантирана от изпълнител с опит. И по двата проекта се работи от октомври 2020 г. и те бяха представени публично в средата на юли. Готовите проекти спестяват време и от момента на издаването на строителното разрешително до пълното изграждане на националната детска болница ще минат 42 месеца, както предвиждаха и условията на обществената поръчка, спечелена от "Детско здраве". Събарянето на сегашната недостроена сграда е включено в този срок. То ще продължи 7-8 месеца и ще се извърши без взривни работи, механизирано, при пълно спазване на изискванията за шум.

Изследвани са всички възможни варианти за използване на ценната локация в двора на Медицинска академия, която е с оптимална комуникация с останалите лечебни заведения в карето, с Медицинския университет и в непосредствена близост до хеликоптерната площадка на покрива на УМБАЛ "Света Екатерина".

"Първата ни грижа в проекта е грижата за детето. Средата да е приятелска. Стаите са достатъчно широки. Всяка една от единичните стаи за малките деца са предвидени да бъдат с място за родител или друг придружител", казва във филма на BraveStories за проекта "Национална детска болница" арх. Димитър Дачев – водещ проектант по част "Архитектура" в ДЗЗД "Детско здраве".

За проекта обединението организира вътрешен конкурс, допустим в условията на договора. На него са поканени седем от най-големите архитектурни бюра в Европа, проектиращи само болници, както и всички български проектантски бюра, които проектират лечебни заведения. "Най-важни след компетентността и опита беше желанието и готовността за участие и принос в каузата национална детска болница. Каузата изисква да изберем най-добрите специалисти, градили детски болници. Едно от най-реномираните студиа - Dutch Health Architects - проявиха желание да бъдат наш консултант. Те проектират в цяла Европа и имат огромен опит", подчертава във видеоразказа Мая Пенчева, изпълнителен директор на "Главболгарстрой" АД.

"На всеки етаж има двор. Като висяща градина, пълзят по цялата фасада. И поглеждайки на юг, ще виждаме една много богато озеленена фасада, в двата вътрешни двора на болницата. Всички клиники си имат отделно общо фоайе по етажите и от това фоайе се влиза в отделните клиники. По тези ръкави са вече болничните стаи. Много ясна структура, лесна за ориентация, фоайето от едната страна е отворено към входното пространство, от другата към градинката, която я има на всеки етаж", разказва за вътрешното разпределение арх. Дачев.

Инж. Николай Дончев – представляващ ДЗЗД "Детско здраве" коментира във видеото: "Искаме да се обърнем към всички, които имат отношение към детското здравеопазване - към всички - всички имат деца и внуци, както и да го гледаме, да бъдат сигурни, че, ако ни се даде възможност ще построим наистина съвременна детска болница".

"Не се отказваме от проекта. Трябва да ни се даде зелена светлина от държавата. Много работа е свършена. Не искаме детската болница да бъде една пропиляна възможност за всички нас", завършва разказа си пред камера арх. Дачев.

Усилията на специалистите са проектът им да "оживее" възможно най-скоро, защото започването отначало, ще е равно на десет години.

Новата национална детска болница – сега или след 10 години

Така, както я виждат създателите на проекта

Те са Мая Пенчева, арх. Димитър Дачев, арх. Иво Мечанов и инж. Николай Дончев. Надяват се, че работата им през изминалата една година ще стигне до повече хора.

Те са създателите на проектите за Национална детска болница, такава, каквато ще казва на децата и родителите им: "Няма страшно". В този ключов за обществото ни дебат, говорят едни от най-важните участници.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.