Нова дограма и климатик са представата на българина за енергоефективност

Въпреки раздадените 50 млн. евро на домакинствата за енергийни мерки, програма REECL остава слабо известна

Нова дограма и климатик са представата на българина за енергоефективност

Българите теглят кредити за енергийна ефективност предимно за покупката на дограма и климатици. Това стана ясно при представянето на резултатите от програма REECL (Програма за енергийна ефективност в дома), която се финансира от Европейска банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Международен фонд "Козлодуй".

 

Програмата си партнира с местни търговски банки, които отпускат кредити на домакинствата за енергийни мерки като изолация, поставяне на дограма, инсталиране на котли и печки на биомаса, слънчеви колектори, газификация, климатици и т.н. От 20 до 35% от стойността на главницата по заема се възстановява на клиента със средства от Международен фонд "Козлодуй".

 

Предимствата на програмата са кратките срокове за одобрение, отпускане на парите и изплащане на безвъзмездната помощ. Лихвите на банките са от порядъка на 10%. При кредит от 5000 лева например безвъзмездната помощ за едно домакинство е 20 на сто – 1000 лева. Сдруженията на етажната собственост получават обратно 35% от сумата по главницата. Тези пари обаче се превеждат след изпълнение на проекта, представяне на протокол за извършените дейности и платена фактура на изпълнителя. В условията е записано, че помощта се отпуска до 4 месеца след подобрението в жилището. Хора, теглили заеми по програмата, казаха, че са си взели парите на 20-ия ден след отчета.

 

Първият етап на програмата бе в периода 2005 – 2009 г., като за това време 28 000 български домакинства са получили заеми в размер на 43 млн. евро, от които са им били възстановени 7.5 млн. евро. В резултат на подобренията в жилищата през тези години са икономисани над 124 250 МВтч енергия, а въглеродните емисии на жилищата са намалели със 170 532 тона на годишна база, отчетоха представители на програмата.

 

Вторият етап на програма REECL започна през лятото на 2011 г., като ЕБВР избра за свои партньори “Райфайзенбанк” и “ПроКредит Банк”. Около година по-късно в програмата се включват ДСК и Сибанк, стана ясно в четвъртък. Вторият етап ще продължи до юли 2014 г. като заемните средства за този период са 40 млн. евро, а безвъзмездната помощ – 14 млн. евро.

 

Надежда Пенева от “Райфайзенбанк” обясни, че 63% от българите, теглили кредити за енергийна ефективност от нейната банка, купуват климатици. Около 31% от отпуснатите заеми пък са за покупка и монтаж на дограма.

 

Подобни са данните на “ПроКредит Банк”. По думите на Генка Димитрова, през последните десет месеца, банката е отпускала най-често кредити за закупуването на климатици и монтирането на нова енергийно ефективна дограма. Банката е заемала пари и за цялостна изолация, енергоефективни печки, бойлери, котли на биомаса, слънчеви колектори за топла вода, сградна фотоволтаична система, газификация и централно газово отопление, абонатни станции и сградни инсталации и др.

 

Условията на четирите банки за отпускане на кредити за енергийни подобрения са сходни. СИБанк например заема най-много 35 хиляди лева за за срок от 10 години. При превод на работната заплата в банката, лихвата е 9.95%. При теглене на заем от 5000 лева за две години за дограма, клиентът дължи на банката такса от 25 лева и комисионна от 122.50 лева. Месечната вноска излиза 106 лева, а при предсрочно погасяване на заема пада на 84 лева.

 

И четирите банки казаха, че REECL е успешна и има интерес към нея, но според Борис Петков от програмата информацията за нея е недостатъчна. Едната причина за това е ниският бюджет за реклама, обясни Даниел Бърг, директор на България за ЕБВР. През първия етап на REECL е имало телевизионна реклама, но за втория такава все още не е предвидена.

 

Другият проблем е ниската достъпност на енергийно-ефективни технологии и тяхната непопулярност в България, каза Борис Петков. По думите му едва 3-4% от домакинствата избират високоефективни технологии, различни от климатици и дограми. Затова приветстваме работата на доставчици на такива технологии, каза Петков. Важно е да се уточни, че програмата работи с определени доставчици и монтажисти, които са над 2000 и са описани в сайта на REECL.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?