Нова донорска ситуация дава шанс за живот на четирима души

Нова донорска ситуация в рамките на два дни дава шанс за живот на четирима пациенти, нуждаещи се от трансплантации, съобщиха от здравното министерство. Донор е млад мъж, приет във ВМА-София с тежка черепно-мозъчна травма. Въпреки усилията на лекарите, той е изпаднал в мозъчна смърт. Близките му са дали съгласието си за донорство на органите и екипите са експлантирали сърцето, черния дроб и двата бъбрека.

След окончателно установяване на мозъчната смърт на донора още през нощта преди експлантацията на органите, потенциалните реципиенти за сърцето и черния дроб са извикани на място в София. Направени са задължителните изследвания за имунологична съвместимост на реципиентите, както и оценка на общото им състояние. Целта е към момента на експлантацията на органите, вече да е напълно ясно кои са най-подходящите реципиенти.

Това се налага, тъй като органи като сърцето и черния дроб могат да бъдат трансплантирани броени часове след установяването на мозъчната смърт на донора. По този начин не се губи време и органите са в най-добро състояние, което повишава шанса за успех на трансплантациите. Тъй като двата бъбрека могат да бъдат съхранявани за по-дълъг период до извършването на трансплантацията, потенциалните реципиенти на двата органа са изследвани в понеделник преди обяд.

В болница “Света Екатерина" екип, ръководен от проф. Генчо Начев, трансплантира сърцето на донора. Чернодробната трансплантация се извършва във ВМА от екипа на проф. Никола Владов. Двете бъбречни трансплантации ще бъдат извършени по-късно днес в болница “Лозенец".

Това е петата за тази година донорска ситуация. През януари 36-годишна жена от Садово стана донор и даде шанс за живот на трима души. През април 55-годишна жена даде шанс за нов живот на двама българи. На Великден трета жена стана донор на млад мъж, който се нуждаеше от чернодробна трансплантация. Четвъртата донорска ситуация беше само преди два дни, когато близките на 44-годишна жена дариха органите ѝ и дадоха шанс на четирима българи.

Споделяне

Още от България