Нова драма около смяната на ръководството на Банката за развитие

Новите надзорници са одобрени, но не могат да бъдат вписани

Нова драма около смяната на ръководството на Банката за развитие

Сагата около проблемите в държавната Българска банка за развитие (ББР) не се очертава да приключи скоро. Старото ръководство, назначено по време на управлението на ГЕРБ, отказва да напусне ръководството на банката, поради което няма как да бъде назначен нов надзорен съвет и управа.

Българската народна банка (БНБ) най-сетне е издала одобрение за нови членове на надзорния и управителния съвет на ББР, съобщи кандидат-депутатът Георги Кадиев, както информацията бе потвърдена и от в. "Капитал".

Смяната на ръководството бе задача, която министърът на икономиката Кирил Петков си бе поставил от първия ден на поемането на поста. Още през първите дни от управлението си той изнесе данни, че банката е раздала близо 1 млрд. лв. на 8 големи кредитополучателя, сред които фирми, свързвани с бизнеса на Делян Пеевски, Румен Гайтански - Вълка, братя Домусчиеви и др.

Малко след това Петков влезе в конфликт с ръководството на ББР, което започна да саботира действията на министъра. Двама от членовете на надзорния съвет - Митко Симеонов и Велина Бурска, не се отзоваха на поканата на Петков за публично изслушване и той обяви, че ги отстранява, а управителният съвет отказа да предостави информация на назначената от него комисия за проверка на банката, а впоследствие - и на одитния ѝ комитет.

Именно Симеонов и Бурска са обжалвали решението на министъра и така не могат да бъдат отстранени на този етап. В същото време според устава на ББР надзорният ѝ съвет е от трима членове, което значи, че няма как да бъдат вписани одобрените от БНБ нови членове. А съответно не може да се избере и нов управителен съвет, което става с решение на надзора. Така реформата в банката е отново в патова ситуация.

"Единственият изход е принципалът да промени устава, да увеличи броя членове на надзора на 5 души и така ще има 3 от 5 членове, докато Пеевски има старите двама. Проблемът е, че трябва да се одобри от БНБ, където метастазите на Пеевски и Горанов правят всичко, за да спрат процеса. Никога не съм предполагал, че ще е толкова трудно. Явно интересите в ББР са огромни", коментира Георги Кадиев.

Предложените от министър Кирил Петков трима членове на надзора на ББР са досегашният председател Стамен Янев, който бе върнат на поста председател на Българската агенция за инвестиции, а също и Васил Щонов - служебен министър на икономиката и енергетиката през 2014 г. в кабинета на Георги Близнашки, и Валентин Михов, който е консултант във финансовия сектор.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?