Нова екотакса в центъра на Лондон за по-старите коли

Зоната за ултра ниски емисии ще се разшири значително до октомври 2021 г.

Нова екотакса в центъра на Лондон за по-старите коли

Зона за ултра ниски емисии бе въведена в понеделник в центъра на Лондон и за влизане в нея шофьорите на по-стари и по-замърсяващи околната среда автомобили ще плащат допълнителна такса от 12.50 паунда по всяко време, предаде ББС.

В момента за влизане в центъра всяка кола плаща 11.50 паунда, но за намаляване на замърсяването се въвежда новата такса. Очакванията са засегнати около 40 хил. автомобила дневно.

Кметът на британската столица Садик Хан заяви, че е важно да бъде постигнат напредък в борбата срещу сериозното замърсяване на въздуха в града.

От Федерацията на малкия бизнес обаче са притеснени от това, че дребните фирми ще бъдат засегнати, тъй като автомобилите ще попаднат в обхвата на новата такса и не могат да си позволят да плащат сумата за ежедневно влизане в зоната.

Фирмата, отговаряща за лондонския обществен транспорт, предоставя възможност за онлайн проверка дали автомобилът ще бъде засегнат от допълнителната екотакса. Най-общо тя ще се налага на мотоциклети, които не покрива стандарт Евро 3 или са от преди 2007 г., бензинови автомобили и ванове, които са под Евро 4 или са произведени преди 2006 г., както и дизелови коли и ванове под Евро 6 или произведени преди 2015 г. Автобуси и камиони трябва да покриват стандарта Евро 6 или ще плащат по 100 лири дневно.

Ако новата такса не бъде платена, ще се налагат глоби от 160 лири, но при първо нарушение ще се отправят предупреждения.

Според сметките на лондонския обществен транспорт въвежданата мярка ще доведе до намаляване на изхвърляните от транспорта отровни газове с 45 на сто за две години.

Влизащата в сила от сега зона ще бъде разширена и до 25 октомври 2021 г. трябва да обхване цялата зона между Северния и Южния пътен кръг.

От Британската фондация за борба със сърдечните заболявания приветстваха новата мярка, като изтъкнаха, че тя ще помогне да се намалят смъртните случаи в резултат на замърсяване на въздуха, които възлизат на 36 000 годишно.

Изчислено е, че около 50 процента от замърсяването на въздуха в градовете идва от транспорта. През последните години се наблюдава рязко увеличение на случаите на астма и други белодробни заболявания сред деца в Лондон, чиито училища са в райони на тежък трафик.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?