Нова електронна декларация за имотите ще подават гърците

Нова електронна декларация за имотите си ще трябва да подадат до 15 септември шест милиона собственици в Гърция, като изискването е в нея да бъдат посочени всички промени в имотното състояние от 2012 година насам, съобщават медиите в южната съседка.

Декларацията е необходима, за да може властите да разполагат с пълна картина за имотите, които трябва да бъдат облагани, като по този начин се цели да излязат на светло недвижимости, за които досега не са плащани данъци.

В електронния документ ще се описват най-подобно не само данните за цялото недвижимо имущество, но и за това как и под какъв номер то е захранено с електричество.

Първоначално в новите електронни декларации ще се попълват само промените в имущественото състояние на всяко юридическо лице от 2012 година насам.

Електронните декларации се въвеждат, за да могат имотите да бъдат облагани с новия единен данък, който се предвижда да се се събира от данъчните служби, а не със сметките за ток.

Размерът му зависи от квадратурата на жилищата и засяга в най-голяма степен по-заможните гърци. Данъкът варира от 0.5 евро до 10 евро на квадратен метър.

Мярката бе поискана от международните кредитори на Гърция в замяна на предоставяната финансова помощ на страната.

Споделяне

Още от Балкани