Нова евроглоба намалява фермерските субсидии за т.г. с още 24 млн. евро

Втора санкция от Европейската комисия ще намали преките евросубсидии за фермерите през тази година с още над 24 млн. евро, съобщиха от министерството на земеделието и храните в сряда.

Във ведомството е получено писмо от Главна дирекция “Земеделие и развитие на селските райони” на Европейската комисия, с което България е уведомена, че ще бъде глобена с 24 543 106 евро заради констатирани нарушения при кампанията за директните плащания на единица площ за земеделските производители през 2008 г.

Причината за глобата са установените застъпвания на площи, както и проблеми с процедурата по избор на изпълнител на ортофотокартата на земеделските земи.

Парите ще бъдат удържани от предвидените за 2010 г. средства от европейските фондове, които са около 500 млн. евро.

Така българските фермери са застрашени да получат с 55 млн. евро по-малко в края на годината, когато стартира изплащането на европейската субсидия заедно с националните доплащания. Точно преди месец България бе предупредена за отрязване на малко над 20 млн. евро за нарушения, допуснати по време на кампанията за 2007 г.

Агроведомството има един месец срок да обжалва решението на ЕК за стартиране на наказателната процедура и ще се възползва от това свое право, за да намали размера на санкцията, каза министърът на земеделието Мирослав Найденов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?