Нова европейска гражданска инициатива – за свободата на медиите

България е част от кампанията, която настоява ЕК да се намесва в страни с концентрация на медийна собственост

Нова европейска гражданска инициатива – за свободата на медиите

"Ферди" (Verdi) - германският синдикат, който е предизвикал единствената успешна европейска гражданска инициатива досега, започва нов проект – за свободата на медиите.

С два милиона членове, той може лесно да събере необходимите 1 милион подписа, за да внесе гражданска инициатива. Но според Лисабонския договор тези 1 милион човека трябва да са от поне седем европейски страни.

Целта на кампанията е за нов проект – Европейска инициатива за медиен плурализъм, с която се настоява Европейската комисия да внесе законодателно предложение за борба с концентрацията на медии и защита на журналистите. Проектът е частично финансиран от две фондации – "Отворено общество" и "Адесиум".

Кампанията е насочена към Белгия, България, Кипър, Франция, Германия, Унгария, Италия и Великобритания.

Страната ни се включва в кампанията, представена от гражданската платформа MoveBG, която е стратегически партньор за Европа.

20 000 подписа ще бъдат събирани в България

Целта на инициативата за медиен плурализъм, в която с подписа си могат да се включат всички граждани на ЕС, е да постигне ефективно законодателство, което да предотврати концентрацията на медийната собственост и да гарантира независимост на органите на медиен надзор. Инициативата ще изиска от Европейската комисия да дефинира конфликтите на интереси, за да предотврати олигархичните медийни практики и да изработиструктурирана и ясна система за мониторинг, която да следи състоянието и независимостта на медиите в държавите членки.

Участието на България в Европейска инициатива за медиен плурализъм е от ключово значение за подобряване на медийната среда в страната ни. Според доклада на "Репортери без граници" за 2014г България е на 100-то място по свобода на словото от общо 180 държави. За 2013г държавата ни е била на 87-мо място по данни на същото проучване. MoveBG вижда шанс за промяна и прекратяване на тенденцията на влошаване състоянието на медиите и липсата на свободно изразяване. Гражданската платформа ще работи за набиране на необходимия минимум от 20 000 подписа за България и за разпространяване на добрите практики в журналистиката.

Говорителят на инициативата Джовани Мелоджи заяви на пресконференция в Берлин във вторник, че той се е включил, мотивиран от собствения си опит като медиен съветник на италиански евродепутат между 2004 и 2009 г. "Тогава, по време на най-тежкия период на Берлускони, Европейският парламент поиска от ЕК да се намеси, защото имаше явно нарушаване на свободата на медиите в Италия, тъй като министър-председателят беше също и собственик на половината от основните медии и можеше да контролира обществения оператор", каза той.

Мелоджи обвини Еврокомисията в "лицемерие", когато твърди, че държи на свободното слово, но казва, че няма компетенции да се намесва във "вътрешните работи" на страните членки, като Италия.

Атила Монг, унгарски журналист, участващ в кампанията, разказа за подобни проблеми с Унгария. ЕК критикува законите, приети от правителството на Виктор Орбан, но почти нищо не се промени.

"Унгария е най-добрият пример за това как една страна може да тръгне в грешна посока. Имаме едновременно Берлусконизация и Путинизация на медиите", заяви унгарският журналист. Той е бил уволнен от унгарското обществено радио, след минута мълчание в ефир в знак на протест срещу медийните закони, след като направил сравнение с руския президент Владимир Путин.

Единствената надежда на гражданските активисти в Унгария е Еврокимисята да има правомощия да се намесва при нарушаване на гражданските свободи в страните членки, каза той.

В България, Чехия и Румъния повечето медии също са контролирани от медийни вагнати със силни политически интереси, отбелязва Euobserver.

Германският профсъюз "Ферди" организира по-рано акция "Right2water" ("Право на вода“), която се обявява за всеобщ достъп до чиста вода и срещу либерализацията на водния сектор. Това стана първата гражданска инициатива, събрала необходимите един милион подписа, за да бъде разгледана от европейските институции. Внасянето на инициативата в ЕК стана през февруари.

Корнелиа Хас, председател на германския журналистически съюз във "Ферди", заяви, че концентрацията на медийна собственост може да не е толкова "грабваща" тема за германските граждани като темата за защита на водата, но допълни: В Германия има чувствителност към важността на този проблем. "Медийният плурализъм изчезва и от регионалния и местния медиен пазар в Германия. И всеки е чул за Италия и Германия, така че си заслужава да се опита".

Кампанията трябва да набере 1 млн. подписа до 18 август.

След това ЕК ще прецени дали има компетенции по направеното искане и ако отговорът е "да", ще направи законодателно предложение до евродепутатите и страните членки, както стана с проекта “Right2Water”.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?