Нова европейска визита в Либия дава позитивен сигнал за сестрите

Нова европейска визита в Либия дава позитивен сигнал за сестрите

Преговорите ще приключат скоро и с положителен резултат, прогнозира Сейф ал Ислам, синът на либийския лидер Муамар Кадафи, след разговори в понеделник в Либия с еврокомисаря за външните отношения Бенита Фереро-Валднер и германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер. По същото време в София американският президент Джордж Буш заяви подкрепата си за осъдените медици и изказа пожеланието те да се завърнат по-скоро в родината си.

Фереро-Валднер и Щайнмайер започнаха в неделя в Бенгази разговори, за да се опитат да постигнат споразумение за съдбата на петте български медицински сестри и палестинския лекар, осъдени на смърт по делото за заразяване с вируса на СПИН на около 400 либийски деца, предаде Ройтерс.

В неделя двамата европейски представители са посетили Центъра по инфекциозни болести и имунология в Бенгази – градът, в който пламна СПИН епидемията, за чието умишлено създаване бяха обвинени българските медици и палестинският лекар.

Германският външен министър е заявил, че е дълбоко развълнуван и е уверил, че и в бъдеще европейците ще продължат да дават своя принос за облекчаване съдбата на заболелите деца. "Това е наше дълбоко човешко задължение", е изтъкнал Франк-Валтер Щайнмайер.

Двамата европейски представители се срещнаха със семействата на починали и заразени деца, като ги увериха в подкрепата на ЕС за решаване на случая. Според говорителя на асоциацията на семействата Идрис Лага, те са били уверени в подкрепата на ЕС за решаване на случая, но “не дадоха ясен отговор на предложенията за увеличаване на компенсациите”.

Семействата първоначално искаха компенсация от 10 млн. евро за всяка жертва, като заявиха в същото време, че тази сума подлежи на обсъждане.

В понеделник президентът на САЩ Буш в София припомни, че има фонд за подпомагане на лечението на заразените със СПИН деца и че САЩ участват в него заедно с ЕС. Той косвено подкрепи искането за компенсиране на семействата на болните деца.

Еврокомисар Фереро-Валднер отиде при осъдените сестри

По-късно в неделя Фереро-Валднер и Щайнмайер пристигнаха в Триполи за среща с  либийския лидер Муамар Кадафи и неговия син Сейф ал Ислам.

Комисарят Бенита Фереро-Валднер и министър Щайнмайер се срещнаха с българските медицински сестри и палестинския лекар в затвора в Триполи, предаде по-късно пресслужбата на Европейската комисия.

Възхищавам се на куража на българските медицински сестри и палестинския лекар, които преминаха през тази голгота през последните осем години. Те могат да бъдат сигурни, че аз ще продължа да действам в рамките на всички мои правомощия, за да постигна тяхното освобождаване -  колкото по-бързо, толкова по-добре, заяви след срещата Бенита Фереро-Валдес.

Визитата на двамата високопоставени европейски представители става около две седмици след посещението на британския премиер Тони Блеър, когато бе даден сигнал за положителна развръзка на продължаващата осма година криза с медиците.

Семействата на заразените от СПИН деца тогава казаха, че се очаква разрешаване на случая до края на юни, когато приключва германското председателство на ЕС.

Целта на посещението на Фереро-Валднер и Щайнмайер е да се постигне напредък в решаването на случая с намиращите се в затвора български медицински сестри. Германското председателство полага усилия съвместно с ЕК да бъде упражнено необходимото въздействие върху либийската страна, за да може потърпевшите да бъдат възможно най-скоро освободени, се посочва в официалната информация на германското външно министерство.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?