Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Нова финансова инжекция за държавната ТЕЦ вместо реформи

БЕХ ще се нагърби с плащането на парниковите квоти. В Мини "Марица Изток" няма да има съкращения поне до местните избори догодина

7 коментара
ТЕЦ Марица Изток 2

Държавната ТЕЦ "Марица Изток 2", която се отказа от договор за 27 млн. лв. в полза на придобитата от почетния лидер на ДПС Ахмед Доган ТЕЦ "Варна" , ще получи нова финансова инжекция от държавата в лицето на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ). Така централата ще може да продължи работата си, а от там да няма и съкращения в захранващите я държавни Мини "Марица Изток". БЕХ ще купи парникови квоти за ТЕЦ "Марица Изток 2", която е една от най-силно замърсяващите в Европа въглищни централи. По този начин очакванията са до края на ноември тя да получи екоразрешение за работа при сегашните си параметри на очистване на вредните газове, а отделно с Еврокомисията се преговаря за одобрение на държавна помощ за ТЕЦ-а.

Това е съобщила министърът на енергетиката Теменужка Петкова на среща с президента на КНСБ Пламен Димитров и енергийните федерации от синдиката.

Към момента не изглежда планът на държавата за стабилизиране на ТЕЦ-а да предвижда каквито и да е реформи – или поне Петкова не е говорила за тях.

Енергийното министерство сформира работна група за "Марица Изток 2", чиято чиста загуба за шестмесечието е над 122 млн. лв.

Преди седмица Петкова обяви, че са необходими 466 млн. лв. за закупуване на парникови квоти, за да може държавната ТЕЦ да продължи да работи и през следващата година. Сега Петкова е обявила, че до март 2019 г. дружеството трябва да заплати за емисии парникови газове над 300 млн. лв., става ясно от прессъобщение на нейното ведомство за срещата с профсъюзите.

Реално кроссубсидиране през БЕХ

Според информацията от КНСБ, парите за въглеродните емисии отново ще бъдат предоставени от БЕХ, който е собственик на ТЕЦ "Марица Изток 2". Холдингът вече отпусна вътрешен заем от 115 млн. лв. на дъщерното си дружество заради поскъпналите квоти към средата на 2018 г. Според запознати БЕХ има неразпределена сериозна печалба от дейността на АЕЦ "Козлодуй", "Булгартрансгаз" и "Булгаргаз". Тези пари се очаква да отидат като кредит към затъналата финансово въглищната централа.

Проблемът обаче е, че така се декапитализира ТЕЦ-ът, коментират експерти. Централата вече дължи на собственика си над 600 млн. лв., а отделно има заеми за 270 млн. лв., които не може да обслужва и лихвите за просрочие растат. Още един кредит за 300 млн. лв. или близо 500 млн. лв.(според времевия период за ползване на емисиите) ще надхвърли съотношението на дългове към капитал, който според Търговския регистър е 89.676 млн. лв. Това означава, че дружеството е под заплаха от несъстоятелност, тъй като не може да му се вдига капиталът, защото се води предприятие в затруднено положение и подобна мярка би била санкционна от страна на Брюксел. Как дружеството ще връща тези заеми е въпрос, чийто отговор липсва.

Друг проблем е, че реално печалбата на работещите държавни енергийни фирми се налива през БЕХ в неефективни дружества. Мини "Марица Изток", чиято дейност се гарантира през тази схема, също влошава финансовите си резултати и за полугодието излизат на загуба от 3.175 млн. лв. докато година по-рано за същия период е отчетена печалба от 21.336 млн. лв.

В коментар на друга абсурдна (но обсъждана) идея – за сливане на печелившата АЕЦ "Козлодуй" със задлъжнялата ТЕЦ "Марица Изток 2" – министър Петкова заяви преди дни, че това би било форма на кръстосано субсидиране, за каквото Брюксел следи изкъсо. Сега обаче се готви точно това, макар и през шапката на БЕХ.

И единственото, което обещава Петкова, е наливането на още пари в ТЕЦ "Марица Изток 2", никакви съкращения в Мини "Марица Изток" поне до 2020 г. (тоест поне до местните избори през есента на 2019 г.) и разбира се – никакви реформи.

Парите текат, работата продължава, но докога?

"И през тази година ще се намери финансовата схема за плащане на емисиите, дължими от ТЕЦ "Марица Изток 2" въпреки завишената им цена. Това ще позволи на централата да продължи нормално работа и заявките към мините. Заради очакваната стабилизация поне през следващата и началото на 2020 година няма да има съкратени миньори, обеща енергийният министър", съобщиха от КНСБ.

Петкова е декларирала също така, че няма да се стигне до закриване или спиране на държавната ТЕЦ. "Енергийната система на страната не може да издържи без тази голяма енергийна мощност, заплашена е националната сигурност, затова не можем да позволим тя да спре да работи", заявила тя.

Освен това е съобщила, че правителството вече преговаря с Европейската комисия по различни мерки за спасяване на една от най-големите ни енергийни мощности.

Спорни мерки вместо реформи

Както Mediapool писа, българското правителство иска ЕК да одобри финансова помощ, която централата да получава в случай, че не работи, тъй като е "критична енергийна инфраструктура". Тъй като тези средства трябва да влязат в цената на тока и ще доведат до увеличението му, последната обсъждана идея била тази част от тарифата да се намести в ценовата компонента "задължение към обществото" за сметка на намалението на частта, засягаща разходите за изкупуване на възобновяема енергия, твърдят запознати с работата на групата в енергийното министерство за стабилизиране на ТЕЦ "Марица Изток 2". Последно Петкова обеща да запознае депутатите от парламентарната енергийна комисия с решенията за държавната централа до края на октомври.

Специалисти обаче коментираха пред Mediapool, че разходите, които ТЕЦ-ът може да покрие чрез помощ за критична инфраструктура, която се изчислява според времето на престой на мощността и пазарните цени на електроенергията, са за под 20 млн. лв (по-малко от отказания договор в полза на Доган). Това е крайно недостатъчно за решаване на тежките финансови проблеми на дружеството. Освен това, според тях, е спорно защо само държавната ТЕЦ да е критична инфраструктура за енергийната система, а да няма и други български електроцентрали, обявени за такива.

Министър Петкова обаче явно смята, че ще бъде намерено дългосрочно спасение на ТЕЦ "Марица Изток 2". Пред синдикатите тя е заявила, че до края на ноември мощността ще получи правото да не отговаря на приетите миналата година от съвет на министрите на околната среда на Евросъюза нови изисквания за изхвърляне на вредни вещества във въздуха от големите горивни инсталации. Според този регламент, предприятия, които не постигат повишените нива на очистване на своите емисии, трябва да спрат работа след 2021 г.

Петкова говори за безсрочна дерогация, МОСВ отрича да има такава

Според съобщението на КНСБ Петкова е обявила, че очакваната дерогация ще е безсрочна.

Само преди дни обаче зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова изрично подчерта, че безсрочна дерогация не може да има. Изключение от новия регламент може да бъде давано само до 2030 г и то ако предприятията докажат, че необходимите им инвестиции за прилагане на екоизискванията имат тежка социална цена, надхвърляща ползите за околната среда и човешкото здраве. Николова обясни още, че до края на 2018 г. ще стане ясно коя от българските въглищни централи каква отсрочка за изключение от екоизискванията ще получи. Тя посочи също така, че има варианти за модернизацията и екологизацията на въглищните мощности у нас чрез еврофинансиране.

Петкова е коментирала пред синдикатите и напрежението в ЕС по повод преминаването към нисковъглеродна икономика. Целта е постепенно да се достигне ниво от 32 на сто възобновяеми източници. Не само България, а и ЕС не е готов за такъв рязък скок, преходът трябва да бъде плавен, посочила тя.

Като че ли се задава най-сетне енергийни стратегия

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров, от своя страна, изтъкнал напрежението в региона на енергийния комплекс "Марица Изток" и липсата на яснота за бъдещето му. Според него в подхода си за спасяване на големите енергийни мощности България трябва да ползва чуждия опит и посочил този на Полша, където отделни региони от консуматори са се превърнали в производители на енергия, което е намалило напрежението върху енергийната система. Той настоял за спешното приемане на енергийна стратегия до 2050 г.

В отговор Петкова е заявила, че следващата седмица експерти от Министерството на енергетиката ще представят пред заинтересовани страни първоначални данни, свързани с разработваната Стратегия за устойчиво енергийно развитие с хоризонт 2030 – 2050 г. "Очертани ще бъдат основните тенденции при формиране на енергийния микс, произтичащи от европейското законодателството в областта на енергетиката", обявила тя, цитирана от пресцентъра ѝ. По думите ѝ страната ни следва да избере поетапния преход към нисковъглеродна икономика, за да се гарантират достъпни цени на енергията у нас.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

7 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Ангелов
  #7
  Отговор на коментар #5

  Кой пречи за тоя половин милиард да се изгради газова електростанция на мястото на Марица-изток 2?Кой трови Тракия и тракийци? само за болните мозъци руснаците са виновни. Германия за какво ни прецака с Южен поток? За да прокара СП? Кой ни прецака с първите блокове на Козлодуй? Франция, за да направи АЕЦ в Румъния. И Лукойл- собственикът на Нефтофим е собственост над 60% на западни банки и фондове, но това не пречи на будали да го обявяват за руски.Бил е руски, ама вече не е. Въглищно -енергийният комплекс трябва да бъде закрит. Достатъчно е тровил Тракия и тракийци. А за рекултивацията на земите ще са необходими милиарди.

 2. Baraev
  #6

  "Реформа" е мръсна дума за всеки политик!

 3. Практик от София
  #5

  Реформите нямат алтернатива. Мина "Трояново-Север" (Рудник 2)и ТЕЦ "Марица-изток 2" са основен стълб на българската енергетика и националната сигурност.Но тъй като там царят бюрокрация, шуробаджанащина и далавераджийство, крайно наложително е те да бъдат приватизирани. Като до търга се допуснат само реномирани, западни стратегически инвеститори. Откъде идва газът по тръбите ? Откъде идва обогатеният уран за АЕЦ "Козлодуй" ? Откъде идват танкерите със суров петрол за бившия Нефтохим" ? Е, кой тогава перманентно обезкървява въглищно-енергийния комплекс ? Кой, кой иска да затрие мариците ?

 4. stefanmg
  #4

  ГЕРБ и ДПС са страхотен тандем в енергетиката :)

 5. Територия на Мики Маус
  #3

  Тази централа я има благодарение на япоснки кредит. Дето сега некое келешче от Локо ПД, пръкнало се и възпитано по времето на демокрацията, е надраскало паметника в Хирошима!

 6. Територия на Мики Маус
  #2

  рИформи=цената да покрива ражодите. Защо цената НЕ покрива ражодите? защто енергеПиката е дойна крава, натоварена с прекалено много НЕпазарно субсидиране на -Марица 1 и 3, частни, офшорни, плащащи днаъиц в Северна Америка, не тук. За 800 млн лв/год. ВЕИ-та-за 1,4 млрд лв/год. Малки ВЕЦ-200млн/год Високоефективен Ковачки-300 млн лв/год. Изброеното тежи на цената на тока, а държавното го подпира на загуба с прекомерно ниска цена! до#№1бесен, но не винаги умничък-искаш да заменим местните въглища със газ, произвеждан в държави, където трепят журналисти? А на всичкото от горе да излиза и по-скъпо?

 7. Десен бесен
  #1

  Бойко и Доган, или средно аритметично - БогДан го знаем. Въпросът обаче е, че за ЕС явно въглищната енергетика е изпята. Трябва да се мисли за това бъдещия поминък на хората в района, а не по комунистически да издържаме губещи предприятия. Не знам технологочно дали е възможно въглищните централи да се преустроят на газови електроцентрали и да се вържат с газопровода Комотини - Стара Загора. Това експертите трябва да кажат.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.