Нова финансова измама в САЩ за 550 млн. долара

Двама финансови мениджъри, които са управляват инвестиции на ''Carnegie Mellon University'' и други институции, са били арестувани в сряда по обвинение в присвояване на 550 млн. долара чрез продължила едно десетилетие измамна схема, съобщи Ройтерс

61-годишният Пол Грийнууд и 64-годишният Стивън Уолш, генерални мениджъри и партньори в брокерската компания ''WG Trading Co'', са били обвинени от щатската прокуратура в заговор, измама с ценни книжа и други.

Двамата са обвинени, че са използвали парични активи на клиент като “тяхна лична касичка“, за да финансират разточителен начин на живот, според щатската Комисия за ценните книжа и борсовите операции (SEC).

SEC и комисията за търговия с фючърси са повдигнали обвинения срещу двамата и техните компании, които включват още WG Trading Investors LP и инвестиционния съветник Westridge Capital Management Inc.

Този е поредният случай на измама, в която са намесени финансови мениджъри. Най-големият е този с бившия шеф на Nasdaq Бърнард Мадоф, арестуван през декември по обвинение в измама, довела до загубата на до 50 млрд. долара.

Според властите измамата на Грийнууд и Уолш е започнала през 1996 година и е продължила досега. От инвестираните 667 млн. долара двамата са злоупотребили с около 554 млн. долара, съобщи SEC.

Грийнууд е обвинен, че е използвал средствата на инвеститорите за закупуване на коне и скъпи предмети с колекционерска стойност, а Уолш е използвал парите за себе си и да плаща големи суми на бившата си съпруга. Те са харчили инвестираните пари и за много скъпи жилища и коли.

Двамата са привличали средства на образователни институции и пенсионни фондове, като са им обещавали, че ще ги инвестират в доходни сделки.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят