Нова финансова помощ за Гърция предрича сп. "Икономист"

Британското сп. "Икономист" предрича, че Гърция ще вземе нов спасителен пакет и че това ще стане още следващата година, тъй като страната ще има нужда от нова финансова помощ.

Гърция ще има нужда от допълнителна финансова помощ след изтичането на сегашния спасителен пакет в края на юни 2014 г., който страната получава от еврозоната и Международния валутен фонд (МВФ), прогнозира "Икономист" в публикация, цитирана от гръцкия в. "Катимерини".

Според изданието преговорите за гръцкия дълг и съоветните условия по него ще продължат през цялата първа половина на следващата година, но ще доведат до удовлетворяваща страната подкрепа, така че да бъде избегнато излизането ѝ от еврозоната. По всяка вероятност тази подкрепа ще бъде оказана под формата на по-добри кредитни условия.

Реформите, целящи завръщането на Гърция към растеж, в това число уволнения, разпродабжи и премахване на бюрокрацията, ще продължат и в крайна сметка ще дадат резултат, отбелязва "Икономист", но подчертава, че през 2014 г. икономиката на страната ще се свие и ще падне до нива, доста по-ниски отпреди кризата.

Британското списание бие тревога и за феномена "крайна десница" в Гърция, като отбелязва, че тя е придобила крайно десни екстремистки прояви. Неонацистката партия Златна зора с набезите си над имигранти и леви е последната заплаха. Правителството преследва тази партия за престъпна дейност, но тя продължава да се радва на подкрепа, посочва "Икономист".

В материала се прави още и прогнозата, че рецесията в Гърция догодина ще е 1 процент, а дефицитът 3,5 на сто от брутния вътрешен продукт на страната.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?