Нова гладна стачка на миньорите от "Оброчище"

Нова гладна стачка на миньорите от "Оброчище"

Над денонощие продължава стачката на миньорите от мангановата мина "Оброчище" край Варна. Двадесет и пет работници останаха в четвъртък на 350 метра под земята и отказват да напуснат галериите, тъй като не са получили априлските си заплати и ваучерите за храна към тях, както им бе обещано при подписването на помирителното споразумение след предишния им протест.

Според миньорите нищо от подписаните на 5 април клаузи в Колективния трудов договор не се спазва от страна на концесионера "Евроманган" АД. Не е възобновен и организираният транспорт за работниците и те се налага да пътуват на собствени разноски. Условията им на труд също не са подобрени, предаде БНР в петък.

Ръководството е свикало среща с миньорите и представители на техния синдикат "Защита" на 8 юни и отказва да преговаря с протестиращите преди това.

Миньорите отказват да напуснат галериите, тъй като са убедени, че нищо няма да се промени, ако концесионерът остане същият.

Междувременно главният окръжен прокурор Пламен Николов съобщи, че местната прокуратура се е самосезирала по случая с мангановата мина и е поискала справка от Морската администрация във Варна за количествата изнесен манган за последните 10 години. Според Николов именно справката ще покаже разминавания в декларираните количества изнесена манганова руда и това ще даде основание за продължаване на работата по случая.

Главната инспекция по труда пък е подала до прокуратурата сигнал срещу представляващия дружеството "Евроманган" заради системния отказа от съдействие на контролните органи.

Междувременно инспекцията следи дали в подземната галерия се спазват условията за безопасност.

Хората под земята са добре. Осигурена е храна и вода, на достатъчно укрепено място са и са предприети всички необходими мерки, за да преживеят по-дълго под земята, каза директорът на инспекцията по труда Румяна Михайлова.

Тя съобщи още, че заплатите за април и ваучерите за храна вече са изискуеми о, но работодателят е обещал да ги плати на 8 юни.. Инспекцията по труда ще предприеме действия, съобщи Михайлова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?