Нова глобална кибератака набира сила, първо в Украйна и Русия, после и в други страни

Киев обяви, че е подложен на най-голямата в историята на страната кибератака

Нова глобална кибератака набира сила, първо в Украйна и Русия, после и в други страни

Огромна вълна от кибератаки, напомнящи начина на действие на вируса изнудвач "Уонакрай", удари във вторник едновременно Украйна, Русия и още няколко страни, изваждайки от строя десетки компании.

Засега няма установена връзка между извършените този следобед атаки, но няколко компании съобщиха, че са били засегнати от вирус, който блокира съдържанието на информационните им системи и на екраните на компютрите излиза обява с искане за откуп в размер на 300 долара в биткойни, за да бъде възстановена информацията.

Заради тази атака пътниците в метрото в Киев не можеха да платят с банкови карти, електронните табла с информация за полетите на летището в Киев не работеха, а украинските банки не можеха да извършват някои услуги. Съветник в министерството на вътрешните работи в Киев съобщи, че днешната кибератака е най-голямата в историята на Украйна, предаде Ройтерс.

По думите му тя е била извършена с видоизменена версия на вируса "Уонакрай" от територията на Русия. Най-вероятно моментът за атаката е бил избран сега, за да съвпадне с утрешния Ден на конституцията, каза той и допълни, че компютърните мрежи вероятно ще бъдат напълно възстановени до няколко дни.

"Целта на кибератаката е била да дестабилизира", написа съветникът Антон Герашченко във "Фейсбук".

Украинското правителство съобщи, че министерството на инфраструктурата, държавната поща, най-голямата телефонна компания и няколко банки са били ударени. Националната банка на Украйна (НБУ) първа съобщи за проблема, предупреждавайки банки и други организации за опасната програма. Затруднения имат и предприятия от енергийния сектор, сред които е операторът на електроразпределителната мрежа Укренерго.

Руският гигант "Роснефт", най-големият производител на петрол в света, каза, че е станал жертва на мощна атака, но увери, че производството не е спряло, благодарение на помощен сървър.

Нападения са били извършени срещу друга руска петролна компания, "Башнефт", руското металургично предприятие "Евраз", фирмите за шоколадови изделия "Марс" и "Монделийз" и козметичната "Нивеа".

Според компанията "Груп Ай Би", занимаваща се с предотвратяване и разследване на киберпрестъпления, около 80 компании в Русия и Украйна са станали обект на кибератаки.

Вирусът изнудвач, известен с името Петя, е засегнал също така компютри в Англия и Индия, съобщи швейцарска правителствена технологична агенция.

Той е започнал да се разпространява в Западна Европа. Датският корабен превозвач "Мерск" и френското промишлено предприятие "Сен-Гобен" съобщиха, че са били засегнати, но уточниха, че информационните им системи са защитени от изгубване на данни.

Британската компания Дабълю Пи Пи (WPP), най-голямата рекламна агенция в света, съобщи, че е засегната от кибератака, предаде Ройтерс. Говорител потвърди хакерското нападение, без да посочи повече подробности. Сайтът на компанията е недостъпен.

"Вирусът се разпространява по целия свят, голям брой страни са засегнати", предупреди в "Туитър" експерт от руската компания за антивирусни софтуери "Лаборатория Касперски".

Последната голяма атака срещу компютърни системи на руски компании и държавни учреждения бе на 12 май, когато неизвестни хакери, с помощта на вируса "Уонакрай" удариха компютри с операционни системи "Уиндоус" в 74 страни.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?