Нова гореща вълна обхвана западните щати на САЩ

Нова гореща вълна обхвана западните щати на САЩ

В Съединените щати може да бъдат регистрирани нови температурни рекорди, след като гореща вълна, втората от няколко седмици, обхвана редица западни региони от страната с 30 милиона жители, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Днес живачният стълб се покачи в повечето щати с излаз към Тихия океан, също и в обширни зони от вътрешността на страната западно от Скалистите планини, а за утре се прогнозират още по-силни горещини.

Според националната метеорологична служба Лас Вегас е изравнил абсолютния си рекорд с 47,2 градуса по Целзий в града, разположен насред пустинята в Невада, постигнат за пръв път през 1942 г. и повтарян още три пъти след 2005 г.

Синоптиците обявиха повишена опасност или отправиха предупреждение за горещини и суша към над 30 милиона души в Лас Вегас и други градове като Финикс и Сан Хосе, центъра на Силициевата долина недалеч от Сан Франциско.

Предишната гореща вълна, заляла в края на юни Запада на САЩ и Канада, също донесе рекордни температури и взе жертви, чийто точен брой още не се знае, но според оценки са загинали стотици хора.

Тазгодишният юни бе най-горещият досега в Северна Америка, сочат данни на службата за проследяване на климата към ЕС.

До момента човешката дейност е предизвикала затопляне с около 1.1 градуса в световен мащаб, съответно и по-разрушителни бури, по-интензивни горещи вълни, суши и по-голям брой горски пожари.

Последните шест години са най-горещите шест години, регистрирани някога, отбелязва АФП. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят