Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Нова гражданска група пусна отворено писмо в подкрепа на "Златен век"

4 коментара
Сн. Mediapool

Отворено писмо в защита на проекта "Златен век" на строителната компания "Артекс" разпространи създадената преди няколко месеца гражданска група "Нова София". В писмото са застъпени аргументите на "Артекс", че небостъргачът има валидно разрешение за строеж. Освен това групата напада активистите от инициативния комитет "Лозенец", които се борят срещу реализацията на спорния проект още преди да започне самото строителство и твърдят, че разрешителното е изтекло.

Казусът е в ръцете на съда. На първа инстанция Административният съд-София отмени заповедта за спирането на проекта, а в решението се коментира и темата за валидността на резрешението за строеж. Според съдията Мария Ситнилска то не е изтекло. Предстои делото да се гледа на втора инстанция.

Отвореното писмо на "Нова София" по темата е изпратено до медиите и публикувано на страницата на гражданската група.

Организацията и сайтът ѝ се появиха преди няколко месеца в разгара на скандала около "Златен век". Първите публикации са от април, когато Дирекцията "Национален строителен контрол" (ДНСК) спря временно строежа. Основните теми на "Нова София" са свързани с казуса "Златен век", а каузата ѝ е "дострояването на една построена до половина с напълно законни документи 30-етажна сграда, която вероятно ще закрие гледката на хотел "Маринела", собственост на семейство Арабаджиеви и пълното противопоставяне на напълно непрозрачната в своя произход, финансиране и действия организация ИК "Лозенец".

Публикуваме писмото без редакторска намеса.

По отношение на казус, създаден изкуствено от ИК Лозенец, отразен с изключително широка медийна подкрепа, ние, гражданите от Група НОВА СОФИЯ, искаме да изразим своята гледна точка.

Правим го с Отворено писмо, тъй като по необясними за нас причини, до момента гласност се дава само и единствено на определени псевдо активисти със съмнителни подбуди.

Казусът накратко

След редица обществени скандали, свързани с политически фигури и почти перманентно недоволство на гражданите срещу кмета на София (заради десетките обществени поръчки, чието качество на изпълнение и срокове е напълно компрометирано), фокусът на реалните проблеми бе изкуствено изместен към една от най-големите частни инвестиции - строежа на многофункционалната сграда "Златен век".

Предизборната ситуация накара управляващата партия да се опита да овладее ситуацията политически като отклони вниманието от реалните скандали с изкуствено създаден такъв.

Това не стана без активното участие на ИК Лозенец и съмнителните фигури, режисирали процеса. Искаме да обърнем внимание не толкова на лицата, симулиращи обществено недоволство по медиите, а на законовата рамка, на която нито медии, нито общественици обръщат компетентно внимание до момента.

Законова рамка

Всеки един документ от институциите се издава съобразно действащото законодателство в момента, в това число и законови поправки. Във връзка с прилагането на поправки,свързани със Закона за устройство на територията (ЗУТ) е въведена практика за последните 15 години, чиято цел е правилното прилагане и еднозначното разбиране на всяка поправка в закона, чрез указателни писма от правната дирекция на МРРБ(Министерството на регионалното развитие и благоустройство) до всички институции в страната, общини, главни архитекти, заинтересовани лица и др.

Какво значи това?

Че след всяка поправка в закона, правната дирекция на Министерството разпраща указателни писма за начина, по който да се прилага съответната поправка. Не трябва да се забравя, че в процеса на възникване на повечето поправки в закона Министерството участва чрез своя експертен потенциал в самото им създаване, тъй като това е институцията, която е най-близко до съответната материя.

Всички общини и главни архитекти се съобразяват и прилагат законите според последните им поправки и указателните писма, идващи от Министерството, тъй като те определят прилагането на поправките, за да не възниква хаос в тълкуването им.

Ето какво пише в едно от десетките писма от МРРБ, издадено за друг обект - в община Брезник - с РСNo21 / 15.03.2013 г.: "предвид липсата на преходна разпоредба, която да урежда довършването на започнатите производства преди влизане в сила на посочения ЗИДЗУТ, изменената и допълнена разпоредба на чл. 153 от ЗУТ ще се прилага "занапред" за всички разрешения за строеж, в т. число издадени и влезли в сила".

Същият текст фигурира и в указателно писмо за други две сгради, строящи се в София, включително и за сградата Златен Век, което недвусмислено показва, че строежите в тази ситуация са десетки и за всички тях важат същите инструкции на Министерството.

Тоест, разрешителните им за строеж са в сила и след поправката в ЗУТ, която автоматично удължава разрешителните за строеж на обекти първа и втора категория от 5 на 10 години.

Неотдавна ние, от група НОВА СОФИЯ, представихме на обществеността и сходен казус, за да се приключи пришиването на тази поправка в закона към една единствена сграда. И всяко обратно твърдение е грозна манипулация на обществото, масово и безкритично тиражирана от медиите.

Съдът

Според всички юридически очаквания и анализи на документите, свързани със строежа на сграда Златен Век, Административен съд - София постанови, че спирането на строежа на сграда Златен Век е напълно незаконно. Освен това осъжда органа, издал заповедта за спирането му - ДНСК (Дирекция за национален строителен контрол) - да заплати разходите по делото.

Впрочем, тази държавна институция, работеща само и единствено по документи, седмици преди инсценирания от ИК Лозенец скандал заяви, че "документите на сграда Златен Век са изрядни и законни, и сграда Златен Век е с валидно разрешително за строеж".

ИК Лозенец, осъзнавайки че всичките им твърдения и медиен шум ще се пукнат като сапунен мехур, решават да атакуват този път съдията, постановил това решение. Досега тези хора са атакували всички и всеки, който по някакъв начин е изразил различна от тяхната позиция по този казус, независимо дали това е било част от служебните му задължения.

Същият комитет твърдеше къде ли не, че ДНСК не защитава в съда акта за спиране, който сам е издал, по начин по който според тях би трябвало да бъде защитаван. Няма как ДНСК да защитава яростно една, създадена чрез политически натиск, заповед за спиране на строеж, тъй като трябва да застане срещу всички документи, свързани с много обекти и по този начин да атакува сама себе си.

А и очевидно е, че ДНСК дълбоко не вярва в акта за спиране, който е издала под политически натиск. Затова и прави друго нелогично действие – обръща се към Главния архитект за даване на становище по отношение на валидността за разрешително за строеж. Нещо, което той няма право да направи.

Всички чакаха съдът да се произнесе, но никой не се съобразява с него – защо?

Всички институции и псевдо активисти като ИК Лозенец имаха огромното желание именно българският съд да даде отговор на въпроса "Има ли Златен век валидно разрешително за строеж или не?".

Всички, които по някаква причина не можеха да заемат ясна позиция относно валидността на едно разрешително, получиха дългоочаквания отговор. Съдът даде тълкувание на поправката в закона, което всички чакаха някой да даде. Тъй като в тази ситуация се намират много обекти, решението на Съда има по-широк тълкувателен обхват и касае всички тях.

Но ИК Лозенец продължава да атакува с грешни аргументи всичко, което не ползва тяхната теза, което идва да покаже, че на някой явно това тълкувание на съда не върши работа.

Още отсега искаме да алармираме, че след като и Втората инстанция потвърди първото решение на съда, ИК Лозенец ще обяви българския съд, както и всички, включително и нас за подкупни, преднамерени и некомпетентни.

Това е тяхна добре позната практика – до момента са били обвинявани всички институции, които не се съобразяват с изкрещените от мегафоните им искания, а със закона.

Българския съд, обаче, осъзнава своята отговорност при разрешаването на казус, който е отворена врата не само за завеждането на десетки други дела, но и за тълкуването на една поредна поправка в българското законодателство, която очевидно не е изчерпателна и създадена по начин по който да се разбира еднозначно.

Също така, съдът затваря възможността инициативни комитети като ИК Лозенец, чрез своите действия да създават свои тълкувания, които да вменяват чрез медиен натиск върху институциите и дори на съда като обявяват своите действия за непогрешими,единствено правилни и законни.

Остава да разберем как точно ще се съобразят с това политици, институции и медии, които до момента отразяваха казуса безкритично и с цел оправдаването на скандални заглавия, но не и на истината.

Група НОВА СОФИЯ
Кирил Апостолов
Email: [email protected]
https://novasofia.net/

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

4 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. .text
  #4

  А пътьом не удариха ли и едно рамо на Гешев? Не бива да се хаби така създадената организация.

 2. Десен бесен
  #3

  Лидер на гражданската група да не е Бисер Миланов - Петното?

 3. Горскио
  #2

  Хаха, Боко отвръща на удара - с новосформираната агитка от булдозеристи, служители на фирми по чистотата и др. сродни души. Искаме си боклуците под магистралата, искаме кочина в центъра на София, искаме кочина небостъргач в Лозенец, която да скрива гледката към мерката ни Витоша, искаме пред испанските власти да ни представлява такъв като нас, който си е построил кочина с кал за въргаляне на покрива на блока си. Да живее кочината България!

 4. В и К
  #1

  Селска група...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.