Нова група депортирани от Германия афганистанци пристигнаха в Кабул

Нова група депортирани от Германия афганистанци пристигнаха в Кабул

Група от 36 афганистанци с отказано право на убежище и депортирани от Германия, пристигнаха със самолет в Кабул тази сутрин, предаде ДПА, като се позова на представител на имиграционните служби.

Самолетът излетял от летище в Мюнхен в Югоизточна Германия, съобщи един от отхвърлените кандидати за убежище, който пожела да остане анонимен.

Това е 20-та подобна групова депортация на афганистанци от Германия от декември 2016 г. насам. Общо 475 мъже са били върнати в Афганистан с такива полети.

Критиците на депортациите твърдят, че страна, където атаките на талибаните и екстремистите от "Ислямска държава" са разпространено явление, е все още твърде опасна.

През юли афганистанец се самоуби след като беше депортиран. Двайсет и тригодишният мъж живял в Германия осем години, преди да бъде върнат в Кабул.

Според източници от афганистанската армия средно по 35 служители на силите за сигурност в страната биват убити всекидневно при нападения и боеве.

Броят на цивилните, убити в конфликта, остава на "извънредно високи нива", като 2798 души са убити само през първите девет месеца на миналата година, с 21 процента повече от същия период на предишната година, съобщи през октомври ООН.

Още по темата
Още от Европа

Ще си купува ли бизнесът партии, ако парламентът му разреши да ги финансира, както предлагат ГЕРБ и ДПС?