Нова група турски военни са пристигнали в Катар

Нова група турски военни са пристигнали в Катар

Нова група турски военни са пристигнали в американската военновъздушна база Ал Удейд в Доха, където са разположени 11 хиляди военнослужещи на САЩ и страните от водената от Вашингтон антитерористична коалиция. Това съобщи Ал Джазира, позовавайки се на министерството на отбраната на Катар.

Турските военнослужещи ще се присъединят към вече разположените в катарската столица сили, пристигнали на 18 юни за участие в съвместни маневри. "Тези учения са били планирани по-рано в рамките на споразумение за съвместна отбрана, подписано между Доха и Анкара", напомнят от министерството на отбраната.

"Тяхната цел е повишаване на отбранителните капацитети, подпомагане на усилията в борбата срещу тероризма и запазване на стабилността и безопасността в региона", уточни ведомството.

По информация на Ал Джазира днес държавният министър на отбраната на Катар Халид бин Мохамед ал Атия ще посети Анкара и ще разговаря с турския си колега Фикри Ъшък. Тема на разговора, както се посочва, ще бъдат военното присъствие на Турция в Катар и дипломатическата криза в Залива.

Турция подкрепя Катар в спора му със страните от Залива, които бойкотират емирството заради предполагаема подкрепа за тероризма.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят