Нова идея: детски надбавки за "бедните" родители, данъчно облекчение - за "богатите"

ВМРО смята, че ще убеди ГЕРБ за компромисен вариант

Нова идея: детски надбавки за "бедните" родители, данъчно облекчение - за "богатите"

Има шанс управляващите да намерят компромисен вариант по въпроса с детските надбавки през 2021 г. Новата идея, предложена на финансовия министър Кирил Ананиев от ВМРО, е хората с по-ниски доходи да получават надбавки като парична помощ, а тези с по-високи доходи – данъчно облекчение в същия размер.

Идеята обаче трябва да се уточни светкавично, защото в сряда предстои гласуването на данъчните закони за 2021 г. на второ четене в бюджетната комисия в парламента, а в четвъртък - на бюджета. 

"Вървим към втория вариант, предложен от мен преди няколко дни - тези от семейства с ниски доходи да бъдат подпомагани чрез Закона за семейните помощи за деца и т. нар. детски надбавки, а всички останали да получат данъчни облекчения в същия размер - т.е. възможност родителите да намалят с 4500 лв. годишната си данъчна основа за всяко дете, респективно в резултат по 450 лв. годишна подкрепа", съобщи депутатът от ВМРО Искрен Веселинов.

Партията на Красимир Каракачанов най-шумно се противопостави на отказа на ГЕРБ да изпълни първоначалното си намерение за детски надбавки за всяко дете през 2021 г. В края на миналата седмица депутати от ГЕРБ внесоха поправка в проектобюджета, според която се запазва подоходният критерий за получаване на надбавките, а спестените от обрата 204.8 млн. лв. се прехвърлят за увеличение на заплатите на полицаите и лекарите.

Според експерти семейното подоходно облагане е по-добър вариант за подкрепа на работещите семейства с деца в сравнение с паричните надбавки. И в момента родителят може да намали данъчната си основа, ако отглежда дете, но отстъпката е нищожна – 20 лв. на година за едно дете. С промените, предлагани от Веселинов, тя ще се увеличи на максимум 450 лв., ако родителят има облагаем доход с данъчна основа поне 4500 лв. през годината.

Детайлите по мярката все още не са напълно уточнени и не е напълно ясно как ще се разграничат родителите с по-ниски и по-високи доходи.

В момента държавата няма работещ критерий, по който да разграничава семействата, които реално се нуждаят от подпомагане, от всички останали. Затова надбавки получават близо половината от децата в България - към 570 000 от общо 1 250 000. Причината е, че диференциацията се прави на базата на официалните доходи на родителите, декларирани пред НАП, а те често не съвпадат с реалните. В резултат, семейство с доход над 510 лв. на всеки от членовете му на месец се води "богато".

По официални данни на НАП за 2019 г. 91.5% от лицата с облагаеми доходи взимат до 2000 лв. на месец, а 72% - до 1000 лв. В същото време в момента 100% от размера на детските надбавки се полагат на семейства с доход до 410 лв. на член от семейството, а 80% - между 410 лв. и 510 лв.

Споделяне

Още по темата

Още от България