Нова идея: културни предавания вместо новини на турски

Вицепремиерът Румяна Бъчварова лансира в петък нова идея по въпроса за новините на турски език по националната телевизия, чието премахване е отдавнашен акцент за националистическите формации. Една от тях пък – Патриотичният фронт, постави подписа си под програмата на правителството и гласува за неговото избиране.

"Що се отнася до новините на турски по БНТ, мисля, че общото разбиране е, че те не са най-ефективната форма, под която се приобщават хората с турско етническо самосъзнание. Бихме искали този ангажимент на обществената телевизия да бъде реализиран като културни предавания, в по-широк формат, а не просто в едно изчитане на новините, което може да се окаже безпредметно", каза Бъчварова в интервю за БНР.

Според нея "това е една от класическите болни политически теми на последните години".

"Ние искаме да го решим, да премахнем този проблем, по най-добрия за всички начин. Търсим решение и в него при всички случаи ще участва и ДПС", добави тя.

Думите на лидера на ДПС Лютви Местан, който преди дни от парламентарната трибуна заяви, че свалянето на новините на турски език чертае етнически територии върху картата на България, Бъчварова отдаде на неразбиране и прекалени страхове. Тя увери, че принципът на ГЕРБ е да не прави коалиция "анти" която и да било партия.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?