Нова идея: Пациентът да излиза от болница с фактура за лечението

По ценоразпис на болниците НЗОК започва да прави наново остойностяване на медицинските дейности

Снимка: БГНЕС

Наред с епикризата и останалата бумащина, болниците вече ще трябва да връчват при изписването на пациента (ако е по линия на НЗОК) и фактура колко е излязло лечението му. Около тази идея, лансирана първоначално от здравните синдикати, са се обединили НЗОК и Българският лекарски съюз. Предложението вероятно ще залегне в Националния рамков договор, който трябва да бъде подписан до края на месеца, съобщи управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Глинка Комитов. Във финансовия документ болниците ще трябва да описват всички извършени на пациента манипулации и да бъде калкулирана стойността им, което ще му позволява да се ориентира какво точно му е правено в болницата и колко струва. На здравната каса, която ще получава копие от фактурата, тази информация ще помогне да се ориентира каква част от лечението се поема от клиничната пътека и каква от джоба на пациента.

Комитов посочи, че тази информация ще помогне за реалното остойностяване на медицинските дейности, за които НЗОК плаща.

"Винаги съм казвал, че остойностяването не може да се прави нито в Министерството на здравеопазването, нито в Министерството на финансите. Стойностите трябва да се определят от този, който предлага услугата", заяви Комитов, който при служебното правителство започна отново да се изявява публично, след като при предишния здравен министър Петър Москов избягваше да прави това.

Комитов заяви, че финансовият ресурс трябва да стане адекватен на основния пакет медицински дейности, които НЗОК плаща. Той уточни, че вариантите за това са няколко – или да се намали медицинският пакет, за което едва ли ще се вземе политическо решение, или да започнат да се събират повече средства чрез увеличение на здравната вноска, на процента от БВП за здравеопазване или чрез регламентирана на доплащането от пациентите.

Подуправителят на НЗОК Димитър Петров коментира, че няма кой да остойности по-правилно медицинските дейности от хората, които предлагат медицински услуги на пазара в условия на конкуренция. Така касата ще получи справка колко струва даден вид лечение в отделните по големина и вид болници и ще може да добие представа за средната стойност за лечение.

Така стартира поредният нов опит за остойностяване на медицинските дейности. Само преди три седмици бившият министър на здравеопазването Петър Москов заяви преди напускането на поста, че екипът му е почти готов с остойностяването на медицинските дейности и ще остави свършеното на приемника си. Екипът на Москов дори ползва консултантска помощ по каква методология да се извърши остойностяването и разделянето на здравните пакети.

Служебният зам.-министър на здравоепозването Атанас Кундурджиев заяви във вторник, че новият екип все още се запознава със свършеното от предшествениците му и всичко полезно щяло да се ползва.

Директори на болници не останаха във възторг от новото предложение за издаване фактури, тъй като според тях това е още един документ, който ще са длъжни да издават, вместо да бъдат разтоварени от бумащина.

Семерджиев и БЛС "разпределиха" резерва на НЗОК

Лекарският съюз и служебният здравен министър Илко Семерджиев постигнаха договорка как да бъде разпределен резервът на здравната каса. Това стана на първата им среща по повод преговорите за Националния рамков договор, който предстои да бъде подписан до две седмици.

"Необходимо е да се постигне консенсус в условията на приет закон за бюджета на НЗОК за 2017 г. при заварен дефицит от 124 милиона лева плюс плащания за други осигурителни системи в размер на около 250 милиона лева", посочи Семерджиев.

Той обясни, че с Лекарския съюз са се разбрали 74 млн. лева от резерва на НЗОК да са за нуждите на болничната помощ и още 8 милиона лева за специализираната извънболнична помощ. С остатъка от резерва ще се покриват другите дефицити – за лекарства.

Резервът на НЗОК за тази година е 341 млн. лева, като обичайно всяка година той се разпределя за да покрие недостига по отделните пера.

От Българския лекарски съюз (БЛС) настояват и за увеличение на цените на някои клинични пътеки, но все още не е ясно дали това ще се случи. Същото поискаха в понеделник и представители на частни и общински болници по време на здравна конференция. По информация на председателя на Сдружението на общинските болници Неделчо Тотев 12 общински болници са пред фалит, тъй като приходите им не стигат да покрият дори заплатите на персонала. Той обаче не уточни кои са те.

По-гъвкави бюджети за болниците

В рамковия договор ще залегне още обещаното от Семерджиев по-гъвкаво заплащане за болниците. С Лекарския съюз се обсъжда вариант болниците да разполагат с четиримесечни гъвкави бюджети вместо сегашните фиксирани, като засега няма разчети дали това няма да увеличи още дефицита на НЗОК. Преди ден Семерджиев настоя пред Надзорния съвет на касата за повече контрол над разходите.

Досега болниците разполагаха с твърди бюджети и всичко отчетено над бюджета се считаше за незаконна надлимитна дейност, защото е извън подписания между касата и болницата договор и съответно не се плащаше.

В началото на тази година НЗОК все пак плати на болниците надлимитната дейност за 2016 г., аргументирайки се с това, че системата за пръстова идентификация дава резултат срещу фалшивите хоспитализации, За 2015 година обаче останаха неразплатени 51 млн. лева отчетени от болниците разходи, които те продължават да си искат и водят дела.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?