Нова интрига с концесията на летище "София"

Нова интрига с концесията на летище "София"

Нова интрига има около концесията на летище "София". След като отпадна пречката с промените в Закона за концесиите и те бяха одобрени от парламента, сега се оказва, че президентът бави указа за обнародването на коригираните текстове в Държавен вестник.

БСП е против промените в Закона за концесиите и настоява летището да не се дава на концесионер с аргумент защита на националната сигурност.

Президентът Румен Радев до момента не е изразил официално своята позиция. Назначенията от него служебен кабинет, начело с Огнян Герджиков, прекрати първата концесионна процедура. Основният аргумент бяха занижените критерии, но фигурираше и защитата на националната сигурност.

Така ако Законът за концесиите не бъде обнародван, а и дори това да се случи в петък или следващата седмица, ще има ново удължаване на срока за подаване на оферти.

Министърът на транспорта Росен Желязков изрази увереност, че най-късно другата седмица промените в Закона за концесиите ще бъдат обнародвани в Държавен вестник.

Срокът за подаване на предложения за концесията на летище "София" е 3 април, както е обявено в официалния вестник на ЕС.


Промените в Закона за концесиите изискват допълване в проектната документация. Законът предвижда, когато има такова нещо, то да бъде обявено и в Официалния вестник на ЕС. По тази причина следва срокът да бъде удължен не по-малко от седем дни, обясни процедурата Росен Желязков.

Така "ако законът бъде обнародван тази или следващата седмица, ще изпратя съответното обявление в официалния вестник на ЕС за удължаване на срока за подаване на оферти до 11 април", каза транспортният министър.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес