Нова интрига с концесията на летище "София"

Нова интрига с концесията на летище "София"

Нова интрига има около концесията на летище "София". След като отпадна пречката с промените в Закона за концесиите и те бяха одобрени от парламента, сега се оказва, че президентът бави указа за обнародването на коригираните текстове в Държавен вестник.

БСП е против промените в Закона за концесиите и настоява летището да не се дава на концесионер с аргумент защита на националната сигурност.

Президентът Румен Радев до момента не е изразил официално своята позиция. Назначенията от него служебен кабинет, начело с Огнян Герджиков, прекрати първата концесионна процедура. Основният аргумент бяха занижените критерии, но фигурираше и защитата на националната сигурност.

Така ако Законът за концесиите не бъде обнародван, а и дори това да се случи в петък или следващата седмица, ще има ново удължаване на срока за подаване на оферти.

Министърът на транспорта Росен Желязков изрази увереност, че най-късно другата седмица промените в Закона за концесиите ще бъдат обнародвани в Държавен вестник.

Срокът за подаване на предложения за концесията на летище "София" е 3 април, както е обявено в официалния вестник на ЕС.


Промените в Закона за концесиите изискват допълване в проектната документация. Законът предвижда, когато има такова нещо, то да бъде обявено и в Официалния вестник на ЕС. По тази причина следва срокът да бъде удължен не по-малко от седем дни, обясни процедурата Росен Желязков.

Така "ако законът бъде обнародван тази или следващата седмица, ще изпратя съответното обявление в официалния вестник на ЕС за удължаване на срока за подаване на оферти до 11 април", каза транспортният министър.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Трябва ли България да спре Северна Македония за ЕС?