Нова израелска операция в Газа

Израел осъществи въздушно нападение в северната част на ивицата Газа, само часове след като израелски представители заявиха, че планират да намалят операцията си по сигурността в района.

При нападението в близост до бежанския лагер Джабалия беше убит палестински боец. Израелската армия заяви, че убитият е бил член на група, опитала се са атакува израелски позиции, предаде ББС.

Представители на израелското министерство на отбраната казаха, че израелските военни ще бъдат изтеглени от бежанския лагер.

Властите обаче съобщиха, че войските ще останат наблизо в случай на нови атаки. Повече от 100 палестинци бяха убити след началото на операцията преди две седмици.

В четвъртък вечерта израелският премиер Ариел Шарон и министърът на отбраната Шаул Мофаз решиха да намалят броя на израелските войници в ивицата Газа, съобщиха анонимни израелски представители, цитирани от Асошиейтед прес. Според израелското военно радио това означава прекратяване на започналата на 28 септември операция в северната част на ивицата Газа. Радиото обаче подчерта, че армията ще бъде готова да се намеси, ако бъдат изстреляни палестински ракети срещу израелската територия.

Шарон заяви на закрито заседание на парламентарната комисия за външните отношения и отбраната, че една от целите на операцията в северната част на ивицата Газа е да се осигури спокойно протичане на едностранното отделяне на Израел от палестинците, което включва евакуиране на 21 еврейски селища от Газа и 4 от Западния бряг.

Споделяне

Още от Свят