Нова коалиция в Европарламента в деня за избор на нов председател

ЕНП и либералите подкрепят кандидатурата на Антонио Таяни, който събра най-много гласове при първото гласуване

Нова коалиция в Европарламента в деня за избор на нов председател

Досегашната коалиция между групите в Европейския парламент на социалистите и демократите, Европейската народна партия (ЕНП) и либералите и демократите (АЛДЕ) вече не съществува. Днес ЕНП и АЛДЕ обявиха създаването на нова коалиция, без социалистите, предаде БТА от Страсбург в деня, в който европарламентът избира новия си председател на мястото на германския социалдемократ Мартин Шулц.

По-рано председателят на групата на либералите и демократите Ги Верхофстат се оттегли от надпреварата за поста на председател на Европейския парламент. За оттеглянето съобщи при откриването на днешната сесия на ЕП досегашният председател Мартин Шулц.

С оттеглянето на Верхофстат кандидатите за поста останаха шестима - Елеонора Форенза (група "Европейска обединена левица"/Италия), Джийн Ламбърт (Зелени/Великобритания), Джани Питела (социалисти и демократи/Италия), Лауренцио Ребега ("Европа на народите и свободата"/Румъния), Хелга Стевенс (Европейски консерватори и реформатори/Белгия), Антонио Таяни (Европейска народна партия/Италия).

Новосъздадената коалиция, която кани и други групи да се присъединят към нея, съобщи че се обединява около кандидата на ЕНП Антонио Таяни. Ако Таяни бъде избран, председателите на трите основни институции на ЕС - ЕП, Европейската комисия и Европейския съвет, ще бъдат от една партия.

В последвалото първо гласуване Таяни е получил най-голяма подкрепа - 274 гласа. Предстои втори тур, тъй като, за да бъде избран, новият председател е трябвало да получи 342 гласа, които съставляват абсолютно мнозинство от общо 683 действителни бюлетини.

В първия тур са гласували 718 евродепутати, като 35 от бюлетините са били недействителни.

Европейският парламент не успя да избере нов председател и на втория тур. Антонио Таяни получи 13 гласа повече от първото гласуване - 287. Второто място трайно се запазва за кандидата на социалистите и демократите Джани Питела - на първия тур той получил 183 гласа, а на втория - 200.

По процедура кандидатът, който събере абсолютно мнозинство от подадените гласове (50 на сто плюс един глас), бива обявяван за председател. Празните и недействителните бюлетини не се взимат предвид при изчисляването на необходимото мнозинство.

Ако при първото гласуване няма победител, същите или други кандидати могат да бъдат номинирани за втори тур на гласуването при същите условия. Ако се налага, може да се състои и трети тур по същите правила.

Ако никой не събере абсолютно мнозинство в рамките на три гласувания, двамата кандидати с най-много гласове в третия тур продължават в четвърти кръг. Тогава кандидатът, който получи повече гласове, бива обявен за председател. В случай на равенство на гласовете по-възрастният кандидат е победителят.

До последния момент във вторник може да се появят нови желаещи за поста. Всеки евродепутат може да бъде кандидат за председател, стига да бъде предложен от политическа група или от поне пет процента от всички свои колеги (751), т.е. от 38 евродепутати.

Новоизбраният председател на ЕП ще получи мандат до 2019 година.

Споделяне

Още от Европа