Нова колона с мигранти се движи към САЩ през Мексико

Нова колона с мигранти се движи към САЩ през Мексико

Нова колона с мигранти напредва към САЩ през южните райони на Мексико. Тя наброява около 2500 души, но за разлика от миналогодишните тази колона трябва да се бори с по-големи горещини по пътя си и среща далеч по-хладен прием, предаде Асошиейтед прес.

Вчера колоната минала покрай град Уистла в южния щат Чиапас, но полицията в града разположила свои сили така, че да попречат на мигрантите да се движат по минаващата край града магистрала и също така не им позволили да влязат в самия град. Миналата година не се наблюдаваше такъв подход, когато на колоните се позволяваше дори да остават в центъра на Уистла.

Градската управа заяви, че е предложила вода и медицинска помощ на колоната, точният брой на участниците в която е 2466 души, идващи основно от Никарагуа, Куба, Салвадор, Хондурас и Гватемала. Тя допълни, че в колоната имало много деца и някои от тях страдали от жегата, тъй като температурите в района достигат до 39 градуса.

Тези колони, наричани още кервани, не срещат същия топъл прием, както през есента, когато органите на местната власт и църковни организации раздаваха храна, вода и дрехи на мигрантите, а полицията дори понякога им помагаше да си намират превоз.

Активисти заявиха, че мексиканското правителство се опитва да изтощи керваните или поне да им попречи да достигат до границата със САЩ.

"Това е стратегия да ги разпръснат, да спрат керваните", каза Иринео Мухика от хуманитарната организация "Пуебло син фронтерас", която придружаваше миналогодишните кервани и продължава да го прави и с тазгодишните.

Тази година мексиканското правителство внезапно спря да издава "хуманитарни" визи на границата с Гватемала. Чрез тези визи мигрантите узаконяваха статута си на територията на Мексико за времето на пътуването си до американската граница.

Това решение накара група мигранти, сред които много кубинци, миналата седмица да се втурнат масово към управленията на имиграционните власти по границата. В отговор на масирания наплив имиграционните власти затвориха тези офиси.

След неотдавнашното изчезване на 19 мигранти в северния пограничен щат Тамаулипас полицията и служителите на имиграционните власти все повече задържат и депортират мигрантите там. Като цяло мигрантите в Тамаулипас използват каналджии и не участват в керваните.

През февруари колона от около 1600 мигранти от Централна Америка беше блокирана в импровизирано убежище в стара фабрика в северния щат Коауила.

През есента мигрантите можеха свободно да се движат през Мексико. Но Мухика заяви, че в Мексико са променили политиката си, "за да отговорят на очакванията на (президента на САЩ Доналд) Тръмп".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?