Нова колосална авария остави Венецуела без ток

Мадуро склонен да приеме фуманитарна помощ, Гуайдо в "дискретни контакти" с военните

Нова колосална авария остави Венецуела без ток

Венецуелската столица Каракас и голяма част от страната пак потънаха в мрак тази нощ поради нова повреда в електроснабдяването, предаде Франс прес, като се позова на свои кореспонденти и постове на очевидци в социалните мрежи.

Най-мащабната авария от седмица насам засегна късно снощи голяма част от столичните квартали и важни райони най-малко в 20 от общо 23-те щата на Венецуела, включително Варгас, Миранда, Арагуа, Карабобо и остров Маргарита.

Нито правителството, нито националната електрическа компания Корпоелек не дадоха обяснение за станалото. Опозиционерът Хуан Гуайдо призова хората да излязат днес на демонстрации срещу лошата работа на държавните инфраструктури.

От 7 март, когато гигантска авария остави почти цялата страна на тъмно в течение на пет дни, във Венецуела токът неведнъж прекъсваше, смущавайки водоснабдяването, транспорта, телефонните връзки и интернет.

Правителството на президента Николас Мадуро сочи за причина "електромагнитни, кибернетични и физически атаки" срещу ВЕЦ "Симон Боливар" в Гури, осигуряваща 80 на сто от енергията за страната. Той обвинява САЩ, че стоят зад тези атаки, организирани с цел да разклатят режима във Венецуела.

Прекъсванията на тока обаче са нещо обичайно за страната; опозицията и експертите по принцип ги обясняват с общото овехтяване на инсталациите, добавя АФП.

Мадуро е склонен на международна хуманитарна помощ

Същевременно в Каракас Мадуро се срещна с ръководителя на Международния комитет на Червения кръст Петер Мауер, предаде Франс прес.

След срещата Мадуро написа в Туитър, че Венецуела е склонна да получи международна помощ. "Ние потвърждаваме, че сме склонни да установим механизми за сътрудничество и за международна подкрепа" на Венецуела, написа Мадуро. Той обаче предупреди, че сътрудничеството с МКЧК трябва да спазва "венецуелския юридическия ред".

Представители на МКЧС пък получиха разрешение да посетят затвори във Венецуела, включително и строгоохраняван военен обект, в който са задържани десетки хора, смятани за политически затворници, предаде Асошиейтед прес.

Гуайдо поддържал "много дискретни" контакти с военните

Венецуелският опозиционер Хуан Гуайдо увери вчера, че поддържа "много дискретни" контакти с военните в своята страна и заяви, че армията би желала смяна на правителството.

"Имахме много дискретни контакти с военните, но още не е настъпил моментът да дадем подробности, защото, за съжаление, тук е диктатура. Гоненията са на дневен ред", заяви Гуайдо в интервю за перуанско радио, дадено от Каракас.

Според него "91 процента от венецуелците" искат смяна на правителството "и армията не остава по-далеч". Опозицията "ще продължи да се бори по мирен начин. . . за възстановяване на демокрацията", добави Гуайдо.

Той увери, че това не бива да поражда безпокойство у Русия, Китай и всички други страни, защото ако вземе властта, ще продължи да спазва ангажиментите на Венецуела.

Организацията на американските държави призна пратеник на Гуайдо

Постоянният съвет на Организацията на американските държави призна представителя на Гуайдо за посланик на страната в регионалната структура до произвеждането на нови венецуелски избори, предаде Франс прес.

След бурен дебат беше приета резолюция, с която представителят на Гуайдо - Густаво Таре, е определен за постоянен представител на парламента на Венецуела в Организацията на американските държави. Резолюцията беше приета с 18 гласа "за", 9 гласа "против" и 6 "въздържали се". Една страна отсъстваше от вота.

Постоянният съвет на ОАЕ обединява представителите на 34 страни членки. Седалището на структурата е във Вашингтон.

В приетата резолюция се казва още, че президентската власт на Николас Мадуро няма легитимност и че съответно неговите назначения за постове също нямат легитимност. ОАЕ определи втория мандат на Мадуро за нелегитимен още на 10 януари, когато той встъпи официално в длъжност.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят