Нова компания ще обедини АЕЦ "Белене" с 5-ти и 6-ти блок на "Козлодуй"

Площадката и мощностите на АЕЦ"Белене" и пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй" ще бъдат обединени в една ядрена компания, съобщи министърът на енергетиката Милко Ковачев. По думите му това е намерение на енергийното министерство, което е било предложено на правителството.

Причините към бъдещата компания да бъдат присъединени двата блока на АЕЦ "Козлодуй" министър Ковачев обясни с извеждането от експлоатация и от активите на централата на първи и втори блок и с предстоящото извеждане на трети и четвърти блок. Министърът уточни, че новата компания ще бъде правоприемник на задълженията на АЕЦ"Козлодуй".

Предвижда се бъдещата компания да е изградена на пазарен принцип с мажоритарно държавно участие, като държавата ще участва с мощностите на двете централи. По думите на Милко Ковачев очаква се интерес към дялово участие в бъдещата компания да проявят големите потребители на електроенергия у нас и чужди инвеститори.

Според Ковачев малко вероятно е изпълнителят на проекта за АЕЦ"Белене" да прояви интерес към дял от компанията, тъй като това ще бъде компания, която се занимава с производство на оборудване за производство, а не с производство на електроенергия.

Предстои до края на юли да бъде обявен конкурс за избор на технология и изпълнител, както и конкурс за избор на финансов консултант на проект "АЕЦ "Белене", съобщи Ковачев. Предвижда се до края на 2004 година да бъде избрана технология и да бъде подписан меморандум, добави той. Договорите за финансиране и изпълнение ще бъдат подписани в началото на 2005 година.

Критериите за избор на технология са безопасност и цена на електроенергията, поясни министърът. По думите му очаква се офертите да не надхвърлят 3 до 4 евроцента за киловатчас. Ще бъдат изпратени тръжни документи до три консорциума, изпълняващи проекти в оборудването на атомни централи - ASL, "Хроматом" и "Шкода". Окончателното решение за избор на технология и изпълнител ще вземат съвместно министрите на икономиката, на енергетиката и на финансите, поясни Ковачев.

По думите на енергийния министър до 2010 година трябва да бъде готов и пуснат в експлоатация първият от двата блока на АЕЦ"Белене". Общото финансиране на проекта е до 2,5 милиарда евро, което означава, че до 2010 г. се очаква да бъдат усвоени около 1,2 милиарда евро, уточни енергийният министър. Той посочи, че държавният бюджет няма да се ангажира с финансирането. Инсталираната мощност ще бъде между 1400 и 2000 мегавата, като тя ще бъде съобразена с изискванията за безопасност, уточни министър Ковачев.

Споделяне

Още от Бизнес