Нова конфронтация в британския парламент заради последиците от Брекзита

Нова конфронтация в британския парламент заради последиците от Брекзита

Опитите на британският премиер Тереза Мей да запази в тайна плановете си за Брекзита предизвикаха нова конфронтация в британския парламент - парламентаристи я разкритикуваха, че не е представила в пълния им вид всички оценки за икономическите последици от излизането на Великобритания от Европейския съюз, предаде Ройтерс.

Правителството обеща да представи над 50 проучвания за това как Брекзитът ще засегне различните икономически отрасли, но вчера законодателите получиха доклад от около 850 страници, в който цели пасажи бяха съкратени, тъй като според министрите съдържали търговска и поверителна информация.

Законодателите обвиниха правителството, че грубо е пренебрегнало демократично избрания парламент.

"Това не е игра. Това са най-важните решения, които тази страна е вземала от десетилетия", заяви пред парламента Кийр Стармър, министър в сянка на лейбъристите по въпросите на Брекзита. От опит знам, че най-големи грешки се допускат, когато решенията не са проучени подробно и критично, добави той.

На миналогодишния референдум за Брекзита мнозина отхвърлиха аргумента, че икономиката ще пострада, след като Великобритания напусне ЕС. От референдума насам обаче страната се бори с по-нисък растеж и някои от хората, което настояваха Лондон да отмени решението си или поне да настоява за по-мек Брекзит и запазване на близки връзки, казват, че информираността за последиците може да промени нагласите.

Правителството не е склонно да сподели оценките си за последиците, а Мей казва, че не иска да разкрива плановете си, за да се пребори за възможно най-добро споразумение с ЕС.

По-рано този месец британският парламент прибягна до архаично правило, за да принуди правителството да представи 58-те проучвания за последиците. Министърът за Брекзита Дейвид Дейвис каза за тях: "57 проучвания, които обхващат 85 процента от икономиката - всичко освен секторите, които не са засегнати от международната търговия".

Снощи Дейвис написа до парламентарна комисия за Брекзита, че документите са били редактирани, тъй като не е получил гаранции, че парламентаристите ще запазят подробностите в тайна, а това може да навреди на британските интереси по време на преговорите.

Заместник-държавният министър за Брекзита Робин Уокър заяви пред парламента, че правителството е "възможно най-открито" и е отговорило на искането на парламента, въпреки неразбирането на законодателите за какво се отнася анализите.

Но според лейбъристите и Шотландската национална партия ходовете за ограничаване на информацията може да доведат до обвинение, че кабинетът проявява неуважение към парламента и да се стигне до временно отстраняване или изгонване на Дейвис от Камарата на общините.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа