Нова кръгла маса в Украйна, Европа призова за промяна в избирателния закон

В Украйна се възобновяват преговорите между властта и позицията с участието на европейски и руски посредници за урегулиране на политическата криза в страната във връзка с насроченото от съда повторение на втория тур от президентските избори на 26 декември.

В същото време комисарят по външните отношения на Европейската комисия Бенита Фереро Валднер заяви, че избирателният закон в Украйна трябва да бъде променен, за да има честни и свободни избори. Най-малкото изборната практика задължително трябва да бъде променена и също трябва да бъде разрешено да има местен мониторинг на изборите, заяви Валднер в понеделник пред журналисти в София, където участва в годишната министерска среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

На 26 декември в Украйна един срещу друг отново ще се изправят опозиционният лидер Виктор Юшченко и проруският кандидат Виктор Янукович, който е и премиер на страната.

Отиващият си президент Леонид Кучма обаче не изключи Янукович да се откаже от участие в третия тур на изборите, определен от съда след като редовният втори тур бе обявен за невалиден заради многобройни нарушения.

Путин вече е готов да работи с всеки избран президент на Украйна

Междувременно руският президент Владимир Путин, който многократно и по различен начин демонстрира подкрепата си за Янукович, заяви в понеделник, че страната му ще работи с всеки един лидер, избран в Украйна.

За участие в кръглата маса за Киев, която започва в 20 ч. местно време, отпътуваха върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Хавиер Солана, полският президент Александър Квашневски, литовският му колега Валдас Адамкус, председателят на руската Държавна дума Борис Гризлов.

От София, където участва в годишната министерска среща на ОССЕ, за Украйна спешно отлетя и генералният секретар на организацията Ян Кубиш заедно с украинския външен министър Констянтин Грешченко.

"Заради Украйна всичко обърнахме с главата надолу, решихме да изпратим като специален представител на ОССЕ нашия генерален секретар, който се качва на самолета и заминава на кръглата маса", заяви българският външен министър Соломон Паси, който е действащ председател на ОССЕ.

Международните посредници вече два пъти посетиха Киев, преди Върховният украински съд да анулира резултатите от втория тур на изборите и да насрочи ново гласуване на 26 декември.

ЕС и ЕК предупредиха Украйна за провеждане на честен вот

Бенита Фереро Валднер заяви пред репортери, че в рамките на форума на ОССЕ е разговаряла с се украинския външен министър Гришченко и му предала няколко послания от ЕС и ЕК.

Най-важният въпрос е, че трябва да има повторно произвеждане на изборите за президент на 26 декември и те трябва да бъдат честни и свободни, каза Фереро Валднер и допълни, че само така ще бъде изразена волята на хората. Гришченко е отбелязал, че стремежът е изборите да се проведат без никакво насилие.

По въпроса за Украйна не трябва да има противопоставяне, особено между Изтока и Запада, всички трябва да работим заедно, подчерта еврокомисарят по външните отношения.

Фереро Валднер посочи, че ЕС е готов да изпрати свои наблюдатели за изборите и ако това стане, те ще са под шапката на ОССЕ.

По думите ѝ, за да подкрепи изборите ЕК в момента проучва възможностите за финансиране и оказване на техническо съдействие, като отпечатване на бюлетини и документи за изборите.

Кучма в конфликт с Юшченко за новото законодателство

В Украйна отиващият си президент Леонид Кучма заяви, че ще подкрепи исканията за реформа в избирателния закон само ако опозицията се съгласи пълномощията на новия президент да бъдат съществено ограничени.

Така новият президент би станал по-скоро представителна фигура, а истинската власт в страната ще бъде в ръцете на парламента и правителството.

Опозицията вече заяви, че това е неприемливо, и демонстрантите по улиците на Киев ще продължат да блокират правителствените сгради, докато не бъдат отстранени текстовете в закона, довели до нередностите, заради които Върховният съд постанови прегласуване на президентските избори.

В понеделник украинската опозиция отправи нови искания към президента Кучма - незабавно да уволни генералния прокурор, министъра на вътрешните работи и губернаторите на Донецка, Луганска, Харковска, Закарпатска и Сумска области, съобщи председателят на парламента, цитиран от ИТАР-ТАСС.

По думите на Литвин Кучма е готов да отиде в парламента и да подпише закона за политическите реформи и измененията на закона за избора на държавен глава, щом те бъдат приети от Върховната Рада. Литвин допълни, че Кучма дори е готов да подпише оставката на правителството, но за това трябва да бъде прекратена блокадата на сградата на президентската администрация.

Новото правителство на Украйна ще бъде съставено, след като бъде осъществена политическата реформа и бъдат приети промени в конституцията на страната, заяви Кучма на заседание по икономическите въпроси в резиденцията му близо до Киев. Той също така изрази готовност да подпише изменения в конституцията и на закона за избора на държавен глава, ако тези изменения бъдат приети от парламента.

Кучма: На мястото на Янукович бих се отказал от участие в изборите

Кучма заяви, че на мястото на Виктор Янукович би се оттеглил от президентските избори. Той не изключи така вместо избори, в Украйна да се проведе плебисцит с участието на един кандидат. "Не искам да кажа, че в действителност ще стане така, но всичко върви към това", каза Кучма пред Ню Йорк таймс.

Кучма също така заяви готовност за кардинално преразглеждане на политическата система и прехвърляне на част от президентските правомощия на премиера, което ще отслаби пълномощията на Юшченко при негова победа на изборите.

Кучма изключи възможността за въвеждане на извънредно положение или отмяна на третия тур от изборите, които, по думите му, "ще бъдат в пълно съответствие със закона".

Също като фаворита си Янукович, той окачестви като "неконституционно" решението на Върховния съд за прегласуване на втория тур. Според Кучма това решение на съда, приветствано от Запада, е "политическо". Въпреки това той заяви, че решението ще бъде изпълнено.

Според Кучма виновници за възникналата криза са и двамата кандидати, както САЩ и Европа. "Ние се оказахме в безизходица и не само по наша вина, но и във връзка с натиск отвън". По думите на президента страната могла да избегне кризата, ако парламентът навреме е реформирал украинската политическа система, създавайки възможност за разделение на властите.

Отиващият си украински президент обвини опозиционния кандидат Юшченко затова, че е провокирал и задълбочил кризата, като пренебрегнал достигнатите преди седмица споразумения, че промени в конституцията могат да бъдат внесени само срещу приемане на нови закони, допускащи провеждане на нови избори.

Юшченко или трябва да търси политически компромис, или ще стане фактическия виновник за икономическата и политическата криза, каза Кучма.

Според него с действията си Юшченко можел да загуби легитимност, дори в случай на изборна победа, особено от гледна точка на милионите привърженици на Янукович. Кучма подчерта, че протестиращите не представляват цялото население на Украйна и "не тълпата трябва да взема решения за бъдещето на страната".

Юшченко заяви в неделя, че блокадата на правителствените сгради учреждения ще продължи, докато президентът Кучма не изпълни исканията на опозицията.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?