Нова криптовалута поражда надежди и страхове

Нова криптовалута поражда надежди и страхове

Конкуренцията между валутите сбъдва либертариански мечти, както и кошмарите на централните банки. Дигиталните пари, в частност Биткойн (Bitcoin) и Етереум (Ethereum), вече са конкуренти. Наскоро в надпреварата се включи още една криптовалута: Зикеш (Zcash).

Според мнозина тези нови валути са съмнителна работа и не са от особено значение. Зикеш обаче е носител на важни иновации, пише онлайн изданието на сп. "Икономист".

Зикеш е базирана върху кода на Биткойн, но според разработчиците, е претърпяла редица подобрения в сравнение с оригинала.

За потребителите това ще означава повече ликвидност и по-кратко време за обработка на транзакциите, допълва ръководителят на проекта Зоуко Уилкокс.

Работата по новата валута е изцяло в режим "отворен код". Група програмисти доброволци решават кои промени са необходими и разпределят времето за работа помежду си, а финансирането е изцяло от дарители и фондации.

10 % от планираните 21 млн. "койна" (монети - бел. ред.) са заделени за основателите, служителите и инвеститорите на Зикеш Фондация. Всичко това се прави с цел стимулиране на работата и по-атрактивна среда за програмистите, допълва Уилкокс.

Най-големият проблем пред новата валута е сигурността на данните и поверителността.

Схемата на работа с криптовалути позволява на първо време да се скрие самоличността на притежателите им, но на сървърите винаги се пази информация за произхода на парите, което поражда съмнения за управлението на личните данни.

От Зикеш твърдят, че са отстранили проблема с нещо като "прокси сървър" за транзакции. Наричат го "нулево знание" и работи на принципа на тор-мрежата, като единствено проверява дали валутата е истинска, без да разкрива данни за притежателя или произхода на средствата.

Засега мненията относно криптовалутите са противоречиви. От една страна световните правителства и финансови институции се опитват да наложат контрол над тях и да ограничат влиянието им, от друга - има пазарна ниша за подобен тип разплащателно средство, което даже компании като Юбер искат да сложат под корпоративната си шапка, обединявайки Биткойн, Зикеш и всички основни конкуренти в единна валута Юкойн. Подобен ход със сигурност би срещнал сериозен отпор от страна на финансовите регулатори, предвид наскорошното затягане на мерките спрямо е-валутите.

Споделяне

Още от IT

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?