Нова криза с руските газови доставки към Украйна и Грузия

Нова криза с руските газови доставки към Украйна и Грузия

Президентът на Грузия Михаил Саакашвили иска Русия да задържи и предаде на Грузия лицата, извършили диверсията на енергийните обекти на страната. Това е заявил президентът, съобщава Лента.Ру, като цитира агенция Новости-Грузия.

“Надявам се, че ще  получим съдействие за намиране на тези хора, които извършиха диверсията на грузинските енергийни обекти”, заяви Саакашвили. При това той отбеляза, че “ние сме известили руската страна за нашите искания да предадат на грузинската страна тези диверсанти, които в момента се намират на територията на Русия”.

“Ние също се надяваме, че тези лица, които са извършили диверсиите на газопровода и далекопровода “Кавкасиони” снощи, също ще бъдат открити и наказани”, отбеляза президентът. По думите му, “това е нашето категорично искане”. “Имаме още едно категорично искане, - добави Саакашвили, -  подобно нещо да не се повтаря никога и да успеем да създаден по-добър режим на сътрудничество, за да избегнем такива обстоятелства веднъж за винаги”.

Грузинските политици продължават рязко да критикуват Москва след прекъсването на руска територия на газопровод и далекопровод, водещи към Грузия. Русия обещава да направи всичко възможно, за да възстанови по-бързо доставките на газ и електричество.

В неделя две разклонения на газопровода в района на селището Верхний Ларс в Сверна Осетия бяха взривени с мощност от 700-800 грама тротилов еквивалент.

През нощта срещу понеделник в Карачево-Черкезия беше извършен атентат срещу пет стълба от далекопровода “Кавкасиони”.

В резултат от взривовете в Грузия напълно престанаха постъпленията на руски газ и се съкратиха доставките на електричество.

Руските власти обвиняват за организирането на атентатите безименни екстремистки организации. Грузия от своя страна обвинява самата Русия.

Председателят на комисията на грузинския парламент за отбрана и сигурност Гиви Таргамадзе заяви, че парламентът в понеделник ще гласува специално заявление във връзка със станалото. По думите му, такава оценка е лесно да се направи, тъй като “ и без това всичко е ясно”.

 “Русия е враждебно настроена страна и ние сме длъжни да действаме съобразно с това”, заяви Таргамадзе.

Говорителят на парламента Нино Бурджанадзе изказа възмущението си от тона на руските медии.

“Това, че медиите в Русия използват такива изрази като “истерия” и “вакханалия” е възмутително, особено когато става дума за оценка на изявление на президент на суверенна държава”, каза Бурджанадзе.

Руските средства за масова информация направиха коментари след като президентът Михаил Саакашвили нарече взрива на газопровода в неделя “шантаж от страна на Русия” с цел да накарат Грузия да продаде на “Газпром” своята газопроводна система.

Първият заместник на прессекретаря на президента на Русия Николай Песков каза за ББС, че не си заслужава да се реагира на твърденията за шантаж от страна на Русия.

“Руските ведомства сега вземат необходимите мерки за ликвидиране на последствията от тези атентати”, каза той.

Официалният представител на руския “Газпром” Сергей Куприянов заяви за ББС, че компанията му вече е подала 3 млн. кубически метра газ през Азербайджан, което ще осигури потребностите на Грузия.

Той отхвърли твърдението на Саакашвили за връзка между взривовете и желанието на Русия да се сдобие с минаващия през Грузия газопровод.

“Това наше предложение беше направено не вчера или завчера, затова е крайно странно да се свързват тези две събития”, каза той.

По думите на Куприянов възстановяването на газопровода се усложнява от това, че прекъснатият участък се намира в труднодостъпна планинска местност.

Подаването на газ в Грузия, която в момента го получава от Азербайджан, по план трябва да се възобнови на 24 януари. За ремонта на далекопровода, според специалистите, могат да отидат от четири дни до две седмици.

В Грузия прекъснаха работа всички училища и висши учебни заведения, служителите на министерството на вътрешните работи на страната са преминали на усилен режим на работа.

Липсата на газ и проблемите с електричеството не предизвикват паника, тъй като хората са свикнали през последните десет години да живеят в условия на енергиен дефицит. Единствената реакция е презапасяване с алтернативни горива като керосин.

Грузинските власти провеждат екстрени преговори за доставка на енергия от Азербайджан и Турция.

Заради взривовете на газопровода пострада и Армения.

Представители на компанията “Армросгазпром”, която доставя газ в Армения, казват, че в момента в страната се доставя газ от резервните запаси.

Едновременно с набиращия все по-голяма скорост газов конфликт между Тбилиси и Москва, отново на дневен ред излезе проблема между Украйна и Русия. Руският газов монополист “Газпром” заяви, че Украйна използва по-голямо количество руски газ, отколкото е посочено в двустранната спогодба, като по този начин намалява доставките за Западна Европа.

“Ние наричаме това свиване на газовите доставки заради взимания, легални или нелегални, няма значение. Но това, което се случва, в същност е задържане на газ от Украйна над договорените нива, което не ни позволява да изпълним договорите си, сключени с международните купувачи. Ние не можем да работим така”, заяви шефът на износа на “Газпром” Александър Медведев пред руската телевизия РТР, цитирана от СиЕнЕн.

“Газпром” доставя около 1/4 от газа, използвана от Западна Европа. Няколко от основните клиенти на руската компания като Италия и Унгария заявиха, че е имало спад в доставките през последната седмица. Тогава украинската държавна компания “Нефтогаз” отказа коментар.

В началото на януари “Газпром” спря доставките на газ за Украйна, а от своя страна украинците заявиха, че имат право на част от руския газ, който минава транзитно за Западна Европа през тяхна територия. Русия директно обвини Украйна в кражба.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?