Нова лява партия в Испания е на трето място по популярност

Новата лява партия "Подемос" в Испания е на трето място по популярност, показват резултатите от проучване на общественото мнение, цитирано от Асошиейтед прес.

Правителственият Център за социологически изследвания обяви, че партията, чието име означава "Можем", е получила 15.3 процента от гласовете в проучването. Трийсет процента са получили консерваторите от управляващата Народна партия, а социалистите – 21.2 процента.

"Подемос", оглавявана от университетския преподавател по политология с вързана на опашка коса Пабло Иглесиас, се появи по време на протестите срещу кризата през 2011 г. Партията иска повече демокрация и по-справедлива обществена система.

"Подемос" спечели 8 процента от гласовете на изборите за Европейски парламент през май, които ѝ осигуриха петима евродепутати.

В Испания догодина предстоят парламентарни избори и според Ройтерс вече може да се каже, че "Подемос" е третата политическа сила в страната. Недоволството от двете големи партии е свързано с мерките за икономии във връзка с кризата и с няколко корупционни скандала, припомня агенцията, цитирана от БТА.

Споделяне

Още от Свят

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?