Нова лявоцентристка партия печели изборите в Словения

Миро Церар

Новата лявоцентристка Партия на Миро Церар печели произведените в неделя предсрочни парламентарните избори в Словения според резултатите проучване екзит-пол, цитирани от Ройтерс.

Формацията на Церар, която бе създадена едва миналия месец, получава 36,9 процента от гласовете.

Церар заяви пред Ройтерс, че ще се опита да постигне икономическите цели пред Словения, съгласувани с Европейския съюз. Ще търсим свои начини да изпълним тези наши задължения, подчерта в същото време той.

Далеч назад с 19,2 процента на второ място остава десноцентристката Словенска демократическа партия (СДС) на бившия премиер Янез Янша, който е в затвора за корупция.

Трета с 9,7 процента е Демократичната партия на пенсионерите (ДеСУС) на министъра на външните работи Карл Ерявец.

Друга нова формация, Партията на обединената левица, изненада всички социолози, като получава над 7 процента и се превръща в четвърта политическа сила в Словения.

Още три партии вероятно са прескочили 4-процентовата бариера за влизане в парламента. Това са "Социалдемократи" с 5,8 процента, "Нова Словения-Християнска народна партия "с 5,4 процента и Съюз на Аленка Братушек, новата формация на премиера в оставка, с 4,7 процента.

За сметка на това старата партия на Братушек "Позитивна Словения" получава едва 2,5 процента и остава зад борда. "Позитивна Словения" спечели предишните парламентарни избори в страната, през 2011 г., броени месеци след като бе създадена.

Днешните избори бяха свикани, след като Братушек загуби председателския пост в партията.

Смятана някога за примерния ученик в еврозоната, Словения изпадна в затруднено положение след началото на световната икономическа криза през 2008 г., отбелязва АФП. Хроничната политическа нестабилност стана редовен спътник на рецесията. Три правителства се изредиха в страната в разстояние на също толкова години.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа