Нова методика вдигна дела на колите с “Гражданска отговорност” до 96,8%

Нова методика вдигна дела на колите с “Гражданска отговорност” до 96,8%

Нова методика, прилагана от Комисията за финансов надзор (КФН), вдигна дела на колите в България с валидна застраховка “Гражданска отговорност” до 96,8%. Това съобщи в сряда членът на КФН и неин говорител проф. Милчо Стоименов.

Методиката е залегнала в проект за наредба, приет на първо четене от комисията. Проектът трябва да бъде одобрен от министъра на вътрешните работи, от участниците в застрахователния пазар, от европейските органи и тогава да мине на второ четене в КФН.

Според предлаганата в методиката формула делът на колите със задължителната застраховка се определя като съотношение между общия брой на колите, участници в пътно-транспортните произшествия и броя на тези от тях, които са били без застраховка. Така през 2005 г. според данните на КАТ на територията на страната са станали произшествия с 83 855 коли, от които водачите на 2676 са били без “Гражданска отговорност”.  По тези данни процентът на застрахованост става 96,8%.

По тази методика България може да се подреди сред страните в Европа с най-висок процент на сключена застраховка, ако проектът ѝ бъде одобрен от Европейската комисия (ЕК).

По сегашния начин на пресмятане на процента според броя на регистрираните в КАТ коли и броя на сключените полици излизаше, че в страната процентът на водачите със застраховка е около 60%. Заради този нисък дял страната ни търпеше критики от ЕК.

Това пресмятане също не беше точно, защото има голям брой коли, които се водят в КАТ, но са спрени от движение от собствениците им и гният по дворове и улици.

Според проектонаредбата делът на притежателите на “Гражданска отговорност” ще се определя всеки месец, като до 20-число от КАТ ще подават данни на КФН за регистрираните произшествия, а от комисията ще връщат обратно на КАТ информация, взета от застрахователните дружества за сключените застраховки и изплатените щети.

От КФН смятат, че пререгистрацията на моторните превозни средства, която тече в момента, също ще повиши дела на водачите с “Гражданска отговорност”, защото сред документите, искани за пререгистрацията, е и полица за сключена застраховка.

Споделяне

Още от България