Нова мисия на НАСА ще изследва тайните на Марс

Нова мисия на НАСА ще изследва тайните на Марс

Космическата агенция на Съединените щати (НАСА) обяви че е дала зелена светлина за мисия до Марс, която да проучи дали някога на планетата е имало живот и да изследва мистериозното изчезване на нейната атмосфера.

Стойността на мисията е 438 млн. долара, а стартът ѝ е предвиден за ноември 2013 година.

Тя ше бъде ръководена от Лабораторията за атмосферна и космическа физика на Университета на Колорадо в Боулдър. Лабораторията ще осигури апаратурата за изследване на атмосферата на Червената планета и нейното взаимодействие със Слънцето.

Освен това тя ще извърши научната подготовка и ще разработи необходимия набор от уреди.

Компанията Локхийд Мартин ще построи космическия кораб, а Лабораторията за реактивно движение на НАСА в Пасадена ще осигури навигационната поддръжка.

Следите по повърхността на Червената планета, включително наподобяващите древни корита на реки линии и минерали, които биха могли да се образуват само при наличието на вода, водят до предположението, че планетата някога е имала по-плътна атмосфера, която е спомагала за наличието на течаща вода на повърхността, се казва в съобщението на НАСА за предстоящата мисия.

Впоследствие обаче по-голямата част от атмосферата на Марс е била изгубена като част от драматична промяна в климата.

Повече от век Червената планета разпалва въображението на хората като вероятен дом на извънземни същества. На повърхността ѝ обаче не могат да оцелеят живи организми, защото за разлика от Земята Червената планета няма магнитен щит, който да я предпазва от смъртоносната слънчева радиация.

През април тази година президентът Обама обяви, че до 2035 година САЩ трябва да изпратят астронавти в орбита около Марс, а по-късно човек да стъпи и на самата планета.

Споделяне

Още от