Нова надежда за мирния процес в Афганистан, но офанзивата на талибаните продължава

Нова надежда за мирния процес в Афганистан, но офанзивата на талибаните продължава

Появи се нова надежда за мирния процес в Афганистан, след като талибански представители определиха предварителните преговори със САЩ миналия месец като много полезни и заявиха, че следващият кръг от разговорите в Доха ще е през септември, пише британският в. "Гардиън".

До преговорите се стигна, след като Белият дом реши да не отказва повече двустранни преговори с ислямистките бунтовници, които не успя да унищожи в продължение на 17 години военни действия. Дотогава САЩ настояваха, че мирният процес трябва да бъде воден от правителството в Кабул, но талибаните държаха първо да обсъдят със САЩ изтеглянето на чуждите войски.

Според сайта "Дейли бийст" талибанските преговарящи са показали готовност за компромис по отдавнашните си искания за изтегляне на всички чуждестранни войски преди започването на преговори с правителството в Кабул, пише в. "Гардиън". Лидерите на ислямистите може дори да приемат оставането на сили на САЩ в страната, стига да участват в политическия процес, отбелязва сайтът.

Американските представители са доволни и от поетия от талибанските преговарящи ангажимент да прочистят Афганистан от чужди терористични групи - ключова цел при започването на войната през 2001 година. Този месец талибанска офанзива в Северен Афганистан принуди 250 бойци на "Ислямска държава" да се предадат и талибански бойци се насочват към бастиона на "Ислямска държава" в Нангархар.

Въпреки това има сериозни съмнения дали талибанските лидери наистина искат мир, отбелязва в. "Гардиън".

Вчера боевете между силите за сигурност и талибаните в афганистанския град Газни продължиха трети пореден ден. През последните три дни афганистанските правителствени сили загубиха над 200 военнослужещи, докато талибанските бунтовници водеха продължителни атаки на четири различни фронта. На фона на постепенно нарастващото темпо на конфликта боевете показаха, че бунтовниците имат възможността да извършват амбициозни нападения на няколко фронта, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

В същото време правителството в Кабул изпитваше затруднения да реагира на нападението в Газни.

Евентуално падане на Газни може да се окаже най-голямата победа на талибаните до момента. Ако градът, намиращ се на главната магистрала север-юг, падне, това може да откъсне столицата Кабул и северните провинции от бунтовническите южни провинции, населени с пущуни, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

Споделяне

Още от Свят

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?