Нова находка на вампир – този път с кесийка сребърни монети

Вампири доминират археологическия сезон в България. Още не са отшумели страстите около сензационните находки на вампири край Созопол, обявени от директора на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров, а ето че в неделя и проф. Николай Овчаров съобщи за ново откритие. Този път край Велико Търново, където били намерени древни останки на вампир от 18 век. Покойникът, за който е изпълнен ритуал против вампирясване, е открит при разкопки на некропол в църквата "Свети Иван Рилски", разказа пред БНР ръководителят на археологическата експедиция проф. Николай Овчаров.

Той обясни, че този езически обичай е изпълняван в различни варианти до началото на 20 век. "Например покойникът е с острие в гърдите, натрупване на камъни върху самия труп. Има друг вариант, в който се посипва жарава върху гърдите на покойника. И друг, в който се връзват крайниците. Опалване на гроба предварително, преди полагането. Това са народни обичаи, които се правят като ритуали след смъртта на покойника против неговото вампирясване - не защото той е лош, а защото се е вярвало, че ако не се изпълнят определени ритуали, покойникът ще вампирясва", разяснява Овчаров.

"Особено до 40-ия ден е най-опасното време. Това са езическите отживелици, както и други като полагането в устата или на други места на кесийка с монети за другия свят, та покойникът да не се върне", разказа Овчаров.

"Тук, до нашия некропол, в един гроб от края на 18 век, имаме покойник с цяла кесийка с около 30 сребърни монети, за да си плати превоза на другия свят, но същевременно имаше връзване на крайниците, за да не изскочи от гроба", разкри професорът.

Споделяне

Още по темата

Още от