Нова наказателна процедура срещу България заради приватизацията

Нарушени са правата на инвеститорите

Нова наказателна процедура срещу България заради приватизацията

Заради нарушаване на правата на инвеститорите, Европейската комисия е завела нова наказателна процедура срещу страната ни, която е в последна фаза преди сезирането на съда на Европейския съюз. За да избегнем санкциите, спешно трябва да бъде променен Законът за приватизацията и следприавтизационния контрол (ЗПСК) и да изпратим отговор до средата на юли на Еврокомисията. Това съобщи зам.-министърът на икономиката Ана Янева.

Правителството е внесло вече законодателни промени в ЗПСК, с които се предлага да отпадне спорният текст от закона. Става въпрос за отмяна на правото на държавата при неизпълнени в срок задължения по приватизационни договори, да се учредява законна ипотека и да се налагат обезпечителни мерки не само върху имуществото на купувача, но и върху имотите на приватизираното дружество.

Според Еврокомисията с прилагането на тези ограничителни разпоредби България нарушава права, с които се ползват европейските инвеститори съгласно Договора за функциониране на ЕС.

Отмяната на текста обаче предизвика спорове сред депутатите. Причината беше, че тази мярка е въведена срещу некоректни инвеститори, които не си изпълняват ангажиментите. Има случаи, при които инвеститорите нямат имущество, върху което да им се наложи запор като обезпечителна мярка.

Това беше причината водещата икономическа комисия по промените в закона да приеме, че текстът няма да отпадне, а ще бъде прецизиран между двете четения в парламента. За целта ще бъде създадена работна група, която да намери компромисен вариант за спорния текст, така че да не противоречи на европейското законодателство.

 

Според Агенцията за приватизация премахването на спорния текст в закона ще навреди на българския интерес и тотално ще върже ръцете на държавата. От 2006 г., когато е въведан разпоредбата, страната ни е събрала 660 млн. лв. от недобросъвестни инвеститори, като в момента висят дела за още 660 млн. лв., каза членът на надзорния съвет на Агенцията за приватизация Руси Статков.

 

Комисията по европейските въпроси обаче реши да приеме становището, предложено от правителството за отпадане на текста. Срещу отпадането на текста се изказаха депутати от ДПС, БСП и "Атака“, но само хората на Волен Сидеров гласуваха срещу отпадането на спорния текст.

"Атака“ е против отпадането на този текст от закона, защото това е стъпка към колонизиране на България и защита на чуждите интереси, каза Миглена Александрова.

Според Министерството на икономиката отмяната на спорния текст няма да лиши държавата от възможността при неизпълнение на поети по приватизационен договор задължения да  търси обезпечаване на вземанията си. Такава възможност е предвидена в друг текст на ЗПСК. Според него за обезпечаване изпълнението на задължения по приватизационен договор, Агенцията за приватизация може да предприеме необходимите действия за учредяване на ипотека, залог или друго обезпечение.

Съществуват и други механизми в българската нормативна уредба, които са уредени в Гражданско-процесуалния кодекс и Закона за задълженията и договорите.

По време на дебатите в парламентарните комисии по законопроекта не стана ясно кой е сезирал Европейската комисия за този текст, противоречащ на европейското право.

В подобна ситуация обаче беше изпаднала БТК, която неотдавна беше купена от руската "ВТБ Инвест“ и банкера Цветан Василев. Заради неизпълнение на приватизационната програма от първия собственик - инвестиционния фонд "Адвент“, които съкратиха повече персонал от поетия ангажимент, Агенцията за приватизация наложи запор върху редица имоти на БТК за да си гарантира, че ще си получи сумите по наложените наказателни постановления.

Споделяне

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?