Нова оферта: ГЕРБ ще предлага кабинет без Бойко Борисов

Остава и готовността да подкрепят Трифонов – с 10 или 20 депутати

Нова оферта: ГЕРБ ще предлага кабинет без Бойко Борисов

ГЕРБ ще предложи друг министър-председател, а не Бойко Борисов. Ако и при това положение не получи мнозинство за правителство, партията е готова да подкрепи кабинет, предложен от Слави Трифонов. Новината, съобщена в сряда вечерта от министрите Екатерина Захариева и Деница Сачева, дойде часове след сутрешната оферта на премиера Борисов да даде "10 дежурни депутати" на Слави Трифонов, който "да си поеме отговорността" за съставяне на правителството.

"Нямаме обсъждани още имена за министри или кой ще бъде премиерът", каза вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева пред БНТ, говорейки за първия мандат за кабинет, който президентът ще връчи на ГЕРБ.

По повод идеята за правителство без Борисов тя припомни, че той още преди време е казал, че след края на мандата ще се оттегли от премиерския пост и ще се погрижи за партията си.

Социалните министър Деница Сачева, говорейки пред бТВ, даде същото обяснения как Борисов нееднократно е заявявал, че е готов да се оттегли и да остане само лидер на партията.

"Искаме да дадем знак, че не сме деструктивна политическа сила. Време е всички, които даваха политически заявки на изборите, сега да започнат тяхната реализация и да покажат на практика какво биха могли да направят", каза Сачева.

"Коалицията против ГЕРБ, която се оформя, е по-скоро коалиция, която търси начин да вкара страната в хаос. Неслучайно не се поема отговорност вече няколко дни", добави тя.

Бройката на "дежурните депутати" скочи двойно

"Ако сме уверени в стабилността на ново управление, ще бъдат излъчени 10 депутати, които да го подкрепят", потвърди Сачева думите на премиера от сутринта, че имал "10 дежурни депутати", които да подкрепят кабинет на Трифонов, за да не се оправдава, че не му стигат гласове в парламента.

"Да, ще подкрепим кабинет, предложен от Слави Трифонов", обяви Захариева пред БНТ.

"Ние сме готови, за да не тласнем страната в нестабилност, за да не предизвикаме избори след избори, да подкрепим с 10 или 20 народни представители, ако не им стигат, правителство на г-н Трифонов. Аз бих подкрепила такъв кабинет. Ще подкрепим някои от неговите политики, но не всички", заяви външният министър.

Тя отбеляза, че е важно да има парламент и когато ГЕРБ не е успяла, да направи кабинет е редно да се даде шанс на втория – "Има такъв народ". Захариева определи като "несериозни" твърденията, че ГЕРБ се притеснява от предсрочни избори.

Първата оферта на Борисов към опонентите му в изборната нощ бе да се обединят за експертно правителство до декември, но "протестните" партии "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се!" вече отказаха.

ГЕРБ ще предложи кабинет със свои експерти

От думите на Захариева сега обаче се разбра, че ГЕРБ ще предложат експертен кабинет от свои представители.

"Не се притесняваме от експертен кабинет, несигурност е да влезем в избори след избори, някой друг си прави тънките сметки, не ние. Кабинетът, който ние ще предложим, ще бъде от хора в нашата партия, ние имаме достатъчно експерти. Ще предложим кабинет на ГЕРБ. Ще направим опит да предложим кабинет в тази трудна ситуация. Ако другите партии не ни подкрепят, президентът ще връчи мандат на втората политическа партия на г-н Трфонов. Надявам се да предложи такъв и да не избяга от отговорност. Г-н Трифонов е политик в момента. Неговите сценаристи, режисьори са политици в момента", добави Захариева.

Тя коментира, че на тези избори ГЕРБ има 8 процента и половина разлика от втората политическа сила:"Така ни подредиха избирателите. Вотът не се дели на такъв в България и на такъв в чужбина, 70 000 повече са тези, които са гласували извън страната".

По думите ѝ опашки е имало и в България, тъй като е трябвало да се спазват противоепидемичните мерки. "Това, че има грешки в протоколите, не означава, че има манипулация в резултата. Ние сме отговорна политическа партия и сме длъжни да предложим кабинет", каза още Екатерина Захариева.

По-рано в сряда третата идея, за която заговори премиерът, е да има нови избори, но за Велико Народно събрание (ВНС).

Именно темата с ВНС беше използвана от управляващите, за да спечелят време и правителството "Борисов 3" да изкара мандата си на фона на летните антиправитлествени протести.

В началото на демонстрациите в ГЕРБ имаше обсъждания за евентуални промени във властта. Тогава вариантите бяха 4 и нито един от тях не включваше Борисов като премиер. Един предвиждаше оставка, втори – лидерът на ГЕРБ да излезе в отпуска. Нито един от тя обаче не се осъществи и лидерът на ГЕРБ остана министър-председател до последно.

Споделяне

Още по темата

Още от България