Нова офшорка взела 50% от собственика на "Булгартабак"

"Щига Анщалт" е придобила дела на "Ливеро", твърди "Биволъ"

Нова офшорка взела 50% от собственика на "Булгартабак"

Нова офшорна компания е придобила 50% дял в австрийската фирма "БТ Инвест" (BT Invest GmbH), мажоритарния собственик на "Булгартабак холдинг", пише сайтът "Биволъ", позовавайки се на проверка в австрийския търговски регистър.

Справката е показала, че новият акционер в собственика на българския цигарен ходлинг е лихтенщайнската офшорка "Щига Анщалт" (Stiga Anstalt), която е придобила дела на друга лихтенщайнска фирма – "Ливеро Истъблишмънт" (Livero Establishment).

Смяната на собствеността е станала още през януари 2015 г., като от 10 януари акционери във фирмата, която държи 80% от акциите на тютюневия холдинг са офшорките "Щига Анщалт" и "Уудфорд Истъблишмънт" (Woodford Establishment".

"Щига" се представлява от същата адвокатска кантора на Андреас Шурти, която има ключова роля в задкулисната приватизация на "Булгартабак", твърди "Биволъ".

Промяната в собствеността на "БТ Инвест" остана неизвестна на обществеността и институциите повече от половин година. От Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) са отговорили на запитване преди публикацията, че нямат информация за промяна в собствеността на едно от най-големите публични дружества в България. За последен път КЗК се е произнасяла за собствеността на "Булгартабак" през юни 2014 г. уточнили от пресцентъра на КЗК. От Комисията за финансов надзор (КФН) изобщо не са отговорили на зададените им въпроси.

В сряда стана ясно, че цигареният холдинг ще разпредели като дивидент около 31 млн. лв. от печалбата си за 2014 г. Всеки притежател на акции от тютюневата компания ще получи по 4.20 лв. за дял. Общо ще бъдат разпределени 30 942 332.40 лв. За дела си "БТ Инвест" ще получи близо 25 млн. лв. дивиденти.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как да бъде увековечен художествено Бойко Борисов?