Нова отстрочка за джипитата без специалност по обща медицина

Нова отстрочка за джипитата без специалност по обща медицина

Лекарският съюз и здравното министерство договориха поредна нова отсрочка за личните лекари без специалност "Обща медицина".

Срокът за зачисляване на лекарите за придобиване на специалността изтече на 3 юни и Регионалните здравни инспекции (РЗИ) трябва да започнат да заличават техните практики, както изисква законът.

Това обаче крие опасност за оголване на цели региони от медицинско обслужване и практически изисква повече време, за да се адаптират лекарските практики.

От съсловната организация са разговаряли със зам.-здравния министър Ваньо Шарков и е постигнато общо съгласие, че срокът, в който лекарите могат да продължат работата си, ще се удължи до края на декември тази година, когато изтича действието на НРД-2015.

За следващото рамково договаряне всички практики, в които има практикуващи без специалност "Обща медицина”, трябва да се пререгистрират, останалите еднолични кабинети ще бъдат заличени от РЗИ.

През миналата година изтече поредната петгодишна отсрочка, която беше дадена на джипитата за придобиването на специалност "Обща медицина". Тогава се оказа, че половината от малко над 4600 лични лекари, все още не са придобили специалност, а 830 души изобщо не са записали да учат.

Споделяне

Още по темата

Още от България