Нова парламентарна комисия за проблемите в енергетиката бе оглавена от Валери Симеонов

Валери Симеонов, сн. БГНЕС

Нова временна анкетна комисия бе създадена в Народното събрание, за да проучва състоянието на енергетиката и да излезе с оценка за дисбалансите в отрасъла към 31 януари 2015 г. От комисията също така се очаква да направи преглед и на големите енергийни проекти на страната. Тя ще бъде ръководена от съпредседателя на парламентарната група на Патриотичния фронт Валери Симеонов и ще има два месеца, за да си свърши работата.

"Атака”, които предложиха за председателя на комисията своя депутат Магдалена Ташева, известна с пламенните си речи срещу частните енергийни компании, реагираха остро със скандирания за оставка и получиха предупреждение за санкция "освобождаване от зала" от председателя на НС Цецка Цачева. Хората на Сидеров нарекоха Симеонов "бургаски олигарх”.

Освен Ташева и Симеонов, в комисията влизат още Валентин Николов (ГЕРБ), Таско Ерменков (БСП), Рамадан Аталай (ДПС), Мартин Димитров (Реформаторски блок), Георги Недев (БДЦ) и Лъчезар Никифоров от АБВ.

Не бе прието искането на Красимир Янков от левицата съставът да бъде от девет души като се попълни с независим народен представител.

Предложението за създаването на третата поред парламентарна комисия, занимаваща се с енергийни въпроси след редовната енергийна и подкомисията, следяща работата на енергийния регулатор, беше на депутата от АБВ Кирил Цочев.

Според него и останалите вносители на идеята енергетиката е в сегашното си тежко състояние най-вече заради непрозрачно вземаните решения в сектора, лошото управление на държавните дружества и неупражнен финансов контрол в тях, както и заради честото доминиране на частни и корпоративни интереси над държавната политика и професионалната логика.

"Преди да се правят планове за бъдещето, трябва да се даде отговор какво е състоянието на българската енергетика”, мотивира искането си Цочев.

От новата комисия се очаква да даде отговор не само на въпроса за състоянието на енергетиката, но и за това кои са причините тя да е в това положение и дали се управлява адекватно електроенергийната система на страната.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?