Нова партия се цели в електората на ДПС

Нова партия се цели в електората на ДПС

Нова партия, чието ядро от учредители е от райони със смесено население – християнско и мохамеданско – се прицелва в електората на ДПС, макар че новоизбраният ѝ председател да отрича. Според проф. Адриан Палов, който оглави учредената в събота политическа организация "Прогрес и благоденствие", формацията не е етническа и верска, въпреки превеса на учредители от българо-мохамедански произход.

Пред БНР в понеделник проф. Палов, който също не скрива своя помашки произход, отрече да има намерение партията му да защитава интересите на тесен кръг избиратели, главно от помашки райони, както и да се прицелва в разочарован електорат на ДПС.

Миналата година професорът по медицина се опита да основе подобна "помашка" партия, но регистрацията ѝ бе отхвърлена от съда поради "процедурни и формални нарушения", както призна проф. Палов година по-късно.

В събота в Пловдив на учредителния конгрес на "Прогрес и благоденствие" дойдоха около 400 души от Велинград, Шумен, Ловеч, Разград, Кърджали, Момчилград, Благоевград, Пазарджик и други градове на страната, където традиционно силно е влиянието на ДПС.

Новоучредената партия ще бъде ориентирана в дясното политическо пространство, като ще търси коалиционни споразумения с дясно ориентираните политически сили. В тази насока проф. Палов конкретизира имената на СДС, ДСБ, "Ред, законност и справедливост”.

Споделяне

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?