Нова платформа за онлайн продажба на автобусни билети на Балканите

Кент Мсобек представи намеренията на компанията си пред Александър Манолев, сн. МИ

Британската ИТ компания "Виафик" (Viafik) ще инвестира над 1 млн. лв. в проект за създаване  на дигитална платформа за Балканите със седалище в България. Тя ще дава информация за всички видове транспортни средства и през нея ще могат да се купят онлайн билети за пътуване с тях.  Това стана ясно по време на среща на заместник-министърът на икономиката Александър Манолев с ръководството на компанията.

Плановете са дигиталната система да бъде внедрена в България, Унгария, Сърбия, Румъния и Хърватия. Като начало ще се започне с автобусните превози, каза Кент Мосбек, директор на компанията, цитиран от Министерството на икономиката в сряда.

"Виафик" е избрала проектът да бъде разработен и управляван от България, заради много високото ниво на българските ИТ специалисти. Седалището ще е във Варна. Плановете са до средата на тази година услугата вече да се предлага на българския пазар, каза Мосбек.

Сегашният фокус на дигиталната система е основно върху междуградските и международните автобусни пътувания. Чрез платформата потребителите ще могат да закупуват билети за автобусните направления изцяло онлайн, без промяна в крайната цена и ще могат да предоставят билета си дигитално на мобилния си телефон или друго устройство на водача. По този начин ще се спести време, консумативи и др. От британската компания вече са провели предварителни разговори с някои от най-големите автобусни превозвачи, които са изразили интерес за партньорство.

Според данните на "Виафик", годишно в България се продават над 100 млн. билета за всички транспортни средства. Издадените кредитни карти са над 7.9 млн. В същото време над 3.9 млн. българи имат смартфони. Това според Кент Мосбек е сериозна индикация за потенциала на бизнес модела, който са разработили.

Заместник-министърът на икономиката подчерта, че британската компания може да разчита на пълна подкрепа при реализирането на проекта си в нашата страна. Александър Манолев  им предостави и допълнителна информация за ИТ сектора и за нивото на заплащане в него. Обсъдени бяха и възможностите за съдействие за организиране на срещи с транспортния бранш и координирането на действията им с други институции.

Кент Мосбек благодари за цялата подкрепа, която до този момент е получил от Службата ни по търговско-икономически въпроси в Лондон и подчерта, че е впечатлен от качеството на специалистите, с които си партнира в нашата страна. 

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?