Нова победа за каталунските сепаратисти: Пучдемон получи карта на евродепутат

Карлес Пучдемон

Европейският съд (висшата инстанция на Съда на Европейския съюз) анулира днес решение на своята по-нисша инстанция - Общия съд на ЕС в Люксембург, взето на 1 юли и не позволяващо на избягалите от Испания каталунски сепаратистки лидери Карлес Пучдемон и Антони Комин да заемат местата си в Европейския парламент, предаде Асошиейтед прес.

Това решение на висшата инстанция на Съда на ЕС се оценява като нова юридическа победа на сепаратистките лидери на автономната испанска област Каталуния, отбелязват АП и Ройтерс.

През юли бившият каталунски президент Пучдемон и бившият здравен министър на Каталуния Комин се жалваха пред Общия съд на ЕС, че испанските власти не им позволяват да заемат местата си в новоизбрания на 26 май Европейски парламент. Общият съд обаче отхвърли исковете им, защото имената им не фигурират в изпратения от Испания списък, поради което "ищците не са официално обявени за избрани".

Именно това решение на Общия съд обаче бе анулирано от по-горната инстанция на Съда на ЕС. Така делото беше върнато обратно в Общия съд за преразглеждане на исканията на Пучдемон и Комин да заемат евродепутатските си места. То произтича от вчерашното решение на Съда на ЕС относно намиращия се в затвора в Испания друг каталунски лидер - Ориол Жункерас, в което се казва, че той се ползва със съдебен имунитет като евродепутат, избран през май т.г.

В момента Жункерас излежава 13-годишна присъда за противодържавна дейност и злоупотреба с публични средства (заради организирането на незаконния референдум в Каталуния през октомври 2017 г.).

Пучдемон и Комин бяха избрани на същите избори, но живеят в изгнание в Белгия и се страхуват да се върнат в Испания, където ги чакат заповеди за арест. Поради това те не могат да положат клетва като евродепутати и да получат удостоверенията си като такива, за да могат да участват работата на Европейския парламент.

Въз основа на днешното решение обаче двамата веднага отидоха в сградата на Европарламента в Брюксел, където получиха временни депутатски карти, тъй като в момента парламентът не е в сесия, и символично влязоха в пленарната зала. Говорителка на институцията каза, че те трябва да получат пълна акредитация най-рано през януари.

"Излизаме като членове на Европейския парламент", каза пред репортери край сградата видимо доволният Пучдемон, показвайки депутатската си значка.

"Важно е тази ситуация да бъде решена преди празниците", каза Пучдемон пред репортери. Той каза, че иска парламентът да обясни "с какви механизми разполага, за да компенсира онези европейски граждани, които са оставени без представителство през последните шест месеца".

"Важна е всяка минута, защото те нарушават нашите права", каза той. Пучдемон изрази надежда, че ще може да участва в следващата сесия на Европарламента.

Говорителката на испанското правителство Исабел Селаа каза в Мадрид, че макар Пучдемон да се е приближил с една крачка към евродепутатството, той все още е укриващ се (от испанското правосъдие) след бягството си от страната заради неуспешния опит да обяви независимост на Каталуния, и може да бъде екстрадиран.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?